shutterstock 451082635

Tízezreket spórolhatunk ezzel a 3+1 egyszerű szokással

2022.01.17. 14:00 Módosítva: 2022.01.17. 14:07

Ha nem követjük a költéseinket, könnyen elszállhatunk, és a hónap végén meglepetésként érhet bennünket, hogy az utolsó forintokat is számolgatnunk kell. Létezik azonban három egyszerű módszer, amelyek betartásával több tízezer forintot spórolhatunk havonta.

1. Kísérjük figyelemmel bankszámlánkat

Bár szívbemarkoló érzés látni a folyamatosan csökkenő keretünket, akkor is erőt kell vennünk magunkon, és rendszeresen rápillantanunk a számlánkra, hogy nyomon kövessük a kötéseinket.

Ha ezt mindennap megtesszük, látni fogjuk, hogy pontosan mire is költöttünk, így pedig gyorsan egyértelművé válhat, hogy a tételek közül mi az, amit megvehetnénk olcsóbban, és mit vásároltunk meg feleslegesen. Utóbbiak közé tartozhat például egy elfeledett előfizetés vagy úgy hagyott rendszeres utalások.

2. Tűzzünk ki egy célt

Sokkal könnyebben megy a megtakarítás, ha nemcsak kötelezően próbáljuk félretenni a forintokat, hanem valamit el is akarunk érni velük. Épp ezért érdemes kitűzni magunknak egy célt, mint például egy nyaralás, autó, új telefon vagy akár egy lakás önerejének kifizetése, és ahhoz mérten kiszámolni a félreteendő összeget minden hónapban.

Ezzel a későbbi felesleges vásárlásoknak is gátat szabhatunk, ugyanis akarva-akaratlanul felvetődik majd bennünk a kérdés: valóban szükségünk van arra a dologra annyira, hogy a célunkat is félretegyük érte?

via GIPHY

3. Tervezzünk előre

Ha például az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy kellene valami ebédre vagy vacsorára, sokkal nagyobb az esélye, hogy végül rendelünk valamit. Ellenben ha előre kigondoljuk, hogy mit szeretnénk főzni, akkor tudatos vásárlással sokat spórolhatunk.

Ugyanakkor a rendszeres kiadásainkat is érdemes racionalizálni: például rutin kozmetikai beavatkozásokhoz valószínűleg egy kevésbé luxushangulatú és olcsóbb helyszín is megfelel, a baráti összejövetelek egy részét pedig a saját vagy egy barátunk otthonában is megrendezhetjük. Ha mindenki hoz valamit, minimalizálhatjuk az erre fordított kiadásokat úgy, hogy közben ugyanolyan jól, vagy talán jobban érezzük magunkat, mint egy étteremben vagy bárban.

+1: Növeljük az énidőt

Pénztárcánknak a fentieken túl az is kifejezetten jót tesz, ha egy kicsit több időt töltünk otthon önmagunkkal egy jó film vagy egy könyv társaságában.

(bien.hu)