Közel 13 millió forint értékű, középkori kincsre bukkantak civilek egy vakondtúrás mélyén a Tolna megyei Simontornya városában. Mint kiderült: egy összesen 1646 darabból álló, 16. századi éremleletet találtak.

Egy hétköznapi férfi, becsületes nevén Gárdonyi Róbert figyelt fel nagyszülei birtokán egy vakondtúrásra, pontosabban az annak tetején heverő ezüstpénzre még 2020 őszén. 

Miután felfedezte a kincs egy darabját, segítséget kért Bencze Kornéltól, aki kifejezetten jártas a város múltját és a török kort illetően.

Róberttel együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását

– fejtette ki a teol.hu-nak Bencze Kornél.

A szakemberek megállapították, hogy az érméket még 1543-ban rejtették el, azok között Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjai, valamint ritka török ezüstpénzek is rejtőztek.

A pénzek többségében magyar, osztrák, német és török ezüstérmék voltak, de öt aranyforintot is találtak közöttük.

A lelet becsült anyagi értéke pontosan 12 millió 794 ezer forint.

A két simontornyai férfit a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért megtalálói jutalomban részesítették.