19910801 jas z90 442

Valódi pár ihlette A szépség és a szörnyeteg meséjét

2022.01.18. 18:00 Módosítva: 2022.01.18. 18:06

A gyönyörű Belle és az elátkozott herceg történetét szinte mindenki ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy a Disney feldolgozásában megjelent mesét és filmet, valamint a színpadra is megírt sztorit valódi személyek ihlették.

Az 1500-as években élt egy Petrus Gonsalvus nevű férfi, akinek egy ritka betegség miatt az egész arcát és testét sűrű szőrzet borította. 

Az akkori társadalom nem értette a férfi állapotát, így vadállatként bántak vele: még 10 éves kora előtt ketrecbe zárták, élelemnek pedig nyers húst dobáltak be neki. Amikor II. Henrik francia királyt megkoronázták, a 'lényt' ajándékba adták az uralkodónak.

Gonsalvust először börtönbe zárták és különböző orvosi vizsgálatoknak vetették alá.

Később a király a szárnyai alá vette, taníttatta és az udvar fontos emberévé tette.

Miután II. Henrik meghalt, felesége, Medici Katalin királyné egy rendkívül aljas tettre szánta el magát: megrendezte Gonsalvus és egy fiatal lány házasságát, ám a lány először csak az oltárnál találkozhatott leendő férjével.

A várakozással ellentétben a fiatal ara nem csinált botrányt. A kezdeti sokkot követően hozzáment a férfihoz, akivel 40 évig élt együtt. Ez idő alatt hét gyermekük született, közülük négy megörökölte édesapja rendellenességét. Belőlük lett Európa egyik nagy, korabeli látványossága.

A család az itáliai királyi udvarban telepedett le, ahol a négy szőrrel borított gyermeket elszakították szüleitől.

Bár Gonsalvusék életük végéig arisztokrata körökben élték az életüket, sosem lehettek szabadok: valakinek mindig a tulajdonában voltak.

A feleség 1623-ban hunyt el, a férfi sorsáról nem maradtak fenn írásos feljegyzések. Sokak szerint azért, mert halála után nem tartották őt méltónak emberhez illő temetésre.

(femcafe.hu)