kissvirag1
2022.01.19. 13:58

Újévi fogadalmaink között gyakran szerepel az alakformálás, ám motivációnk sokszor még azelőtt alábbhagy, hogy látványos eredményt elérnénk. Ezt megelőzendő, érdemes megfogadnunk egy hozzáértő tanácsát. Kiss Virág fitneszversenyző és életmód szakértő szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy csak annyit vállaljunk, amit ellenérzések nélkül teszünk meg.

Életmódváltást általában két okból kezdünk el. Az egyik, ha belenézünk a tükörbe és elégedetlenek vagyunk azzal, amit látunk. A másik, hogy általánosan egyre többet foglalkozunk magunkkal, így a testünkkel is.

Minden esetben igaz, hogy ügyelnünk kell a fokozatosságra. A mindennapi, rögzült szokások csak kis lépésekben változtathatóak meg. Vagyis az életmódváltás nem azt jelenti, hogy tegnap még pizzát ettünk, holnap pedig csak salátát, hanem fokozatosan rávezetjük a testünket a változásra.

A világ-, Európa- és magyar bajnok fitneszversenyező szerint az étkezésben és a sportban is meg kell találnunk azt az egészséges utat, amelyet nehézség nélkül be tudunk iktatni a napirendünkbe. Például nem mindenkinek kötelező lejárnia az edzőterembe, ha valaki otthoni edzéssel is képes elérni a célját.

A lényeg, hogy ne érezzük azt: kötelezően részt kell vennünk egy edzésen, mert akkor előbb-utóbb óhatatlanul eluralkodhat rajtunk a rossz hangulat, és elveszíthetjük a motivációnkat.

A sportot, testedzést sokkal inkább kikapcsolódásként kell felfogni, nem egy kínnal-keservvel „legyűrendő” kötelességként. Érezzük azt, hogyha elmegyünk edzeni, akkor az az egy-másfél óra csak a miénk, kikapcsolódunk, hallgathatjuk a kedvenc zenénket

– hangsúlyozza Virág, aki szerint az életmódváltás, a testmozgás mellett, az egészségesebb táplálkozást és olyan hasznos tápanyagok fogyasztását jelenti, mint a zöldségek, jó szénhidrátok és nem túl zsíros húsok.

Ebbe természetesen beleférhet egy kis bűnözés az ünnepekkor, ha utána tudatosan visszaállunk a diétás étrendre.

Könnyű úgy elveszíteni a motivációt, ha hetekig csak önkínzóan diétázunk, egy szelet süteményt nem engedünk meg magunknak, majd falási rohamainkban olyasmiket is megeszünk, amiket nem kellett volna, mert hiányoztak az ízek. Így visszajönnek a kín keservesen leadott kilók, ezután pedig nincs kedvünk újrakezdeni, mert tudjuk, hogy nem szerettük az elejét

– hívta fel a figyelmet a szakérő. Hozzátette: mindig rövid távú célokat érdemes kitűznünk, amelyek valóban megvalósíthatók. Így garantált a sikerélmény, és a motivációnk is megmarad.

Egy rövid távú célt kell kijelölni, például hogy egy hónap alatt leadunk két kilót, vagy beleférünk az egy számmal kisebb ruhába. Ez egy teljesíthető feladat, ami után megjutalmazhatjuk magunkat, majd újabb célt tűzünk ki. Sokan azért adják fel, mert gyorsan és könnyen szeretnének eredményt, minél kisebb energia-befektetéssel. Ez a legnagyobb hiba, mivel csodák nincsenek. Tenni kell azért, hogy jól nézzünk ki, ráadásul a testnek idő kell. Hiába fogytunk az első hónapban négy kilót, a másik hónapban már csak dekák mennek le, akkor is, ha tartottuk a diétát és edzettünk. Ez egy normális folyamat. Például a zsír átalakulása izommá nem feltétlenül jár látványos testtömeg csökkenéssel, de sokan elkeserednek tőle, és elveszítik a lendületet. Ha nincsenek irreális elvárásaink, akkor megmarad a lendület, és szépen, lassan el fogjuk érni az áhított célt

– magyarázta az Arnold Classic Europe című fitneszverseny kétszeres győztese, aki arra is rávilágított, hogy a kívánt eredményhez mindenképpen elengedhetetlen a különböző mozgásformák ötvözése.

Kétféle mozgást kell elkülöníteni, és nem szabad csak az egyiket csinálni. Az egyik a cardio jellegű – például futás, biciklizés, görkorcsolya –, a másik pedig a statikus, ahol az izomzatot erősítjük, mint például a konditermi mozgás, a jóga, a pilates, a hot iron. Az se jó, ha csak cardiózunk, és az se, ha csak erősítő gyakorlatokat végzünk. Ha valakinek van rá kapacitása, akkor egyik nap elmehet aerobicra, másnap jógázni, hétvégén akár otthon is tornázhat. Van, aki futni szeret, de mellette jó, ha lemegy a konditerembe erősíteni. Össze lehet ezeket úgy kapcsolni, hogy tökéletesen kiegészítsék egymást. A csoportos órák ugyancsak eredményesek lehetnek, hiszen ezeken a foglalkozásokon adott a jó hangulat, mert van egy tréner, aki már motiváltan érkezik, és együtt végezzük a gyakorlatokat, osztozunk a szenvedésben. A fontos, hogy mindenki megtalálja magának azt az edzésformát, amit sokadszorra is mosolyogva tud elkezdeni és befejezni

– szögezte le Kiss Virág.