shutterstock 1159271245

Ezért fáznak a nők jobban, mint a férfiak

2022.01.19. 07:00

Nyáron a klímát, télen a fűtést vennék feljebb: a nők általában fázósabbak mint a férfiak, és mint kiderült: nem arról van szó, hogy kényesebbek lennének. A jelenség oka tudományosan magyarázható.

A Nature Climate Change nevű folyóirat korábbi számában közöltek egy kutatást, amelyben a tudósok rávilágítottak: 

a nők nyugalmi anyagcseréje lassabb, emiatt fázósabbak lehetnek.

A férfiak ellenben gyorsabb anyagcseréjüknek köszönhetik, hogy testük melegebb, aminek következtében egy alacsonyabb hőmérsékletű szobában is jól érzik magukat.

A tanulmány szerint a nők többségének a 25 Celsius-fok, a férfiak számára pedig a 22 fok volt az ideális.

via GIPHY

Betegség is lehet az oka

A hirtelen bekövetkező hőérzet-változás betegséget, például influenzát vagy akár koronavírus-fertőzést is jelezhet. Ezt legfőképpen akkor érdemes számba vennünk, ha fázni kezdünk egy olyan hőmérsékleten, amelyen addig komfortosan éreztük magunkat.

Jellemzően a nőket érintő panasz a pajzsmirigy-alulműködés, gyakran ez áll a fázékonyság hátterében. Okozhatja vérszegénység, alultápláltság és érszűkület is. Ilyenkor jellemzően az adott végtag hidegebb, zsibbadhat, fájhat is. Ha a fázás mellett az adott végtag hideg hatására elfehéredik, akkor Raynaud-jelenségről beszélhetünk, ami autoimmun betegséget jelezhet

– fejtette ki az EgészségKalauznak Dr. Kádár János immunológus.

A Raynaud-jelenség

Elsősorban 40-60 év közötti nőket érintő jelenség, amelynek során a hideg vagy stressz hatására leáll a vérkeringés az ujjakban, amelyek elfehérednek. Pár perces rohamokat követően az ujjakba lassan visszatér az élet, megszűnik a zsibbadás és a fájdalom, és ismét normál színezetűvé válnak.