shutterstock 762817390

Megjósolhatja a szemünk halálunk időpontját

2022.01.20. 12:06

A várható élettartamot, és így a korai halálozás kockázatát is képesek voltak megjósolni tudósok az emberi retinából. Bár az eredmények még csak megfigyelés-alapúak, idővel a biológiai összefüggésre is fény derülhet.

Az öregedés mindenki testére hatással van, így nem csak szerveinkre és bőrünkre, de a retinánkra ugyanúgy. Ha mélyen belenézünk egy ember szemébe, mérhetjük valódi biológiai életkorát és tudomást szerezhetünk jövőbeli egészségi állapotáról.

Mivel a retina rendkívül érzékeny az öregedés okozta károsodásokra, a kutatók képesek voltak megjósolni különböző személyek várható élettartamát a szem hátsó részén található szöveg vizsgálatával.

Pontosabban egy gépet tanítottak meg erre, amelynek algoritmusa olyannyira pontosnak bizonyult, hogy az Egyesült Királyságban közel 47 ezer középkorú és idős felnőtt életéveit tudta megjövendölni 3 és féléves sávon belül.

Alig több mint egy évtizeddel azután, hogy beszkennelték a résztvevők retináit, 1871 személy halt meg, és azok, akiknek a retinája „idősebbnek tűnt", nagyobb valószínűséggel hunytak el előbb.

via GIPHY

Ha például a gép eredményei szerint egy ember retinája egy évvel idősebb volt a tényleges koránál, akkor esetében a következő 11 évben 2 százalékkal nőtt a bármilyen okból bekövetkezett halálozás kockázata, míg 3 százalékkal a szív- és érrendszeri betegség, valamint rák okozta halálozás esélye.

Bár a tudósok egyelőre nem tudják, mi lehet a biológiai összefüggés,

a megfigyelések alátámasztják, hogy a retinában található erek és idegek fontos információkat közölhetnek egy egyén érrendszeri és agyi egészségéről.

Korábbi tanulmányok szerint az emberi szem hátsó részén található sejtek segíthetnek megjósolni a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebetegségek és az öregedés más jeleinek kialakulását. Ez a legutóbbi azonban a legelső olyan tanulmány, amely a retina állapotát a halálozás előrejelzőjeként mutatja be.

(hamuesgyemant.hu)