Elképesztő teljesítményével eddig soha nem látott rekordot állított fel a brit-belga származású Zara Rutherford: 19 évesen ő a legfiatalabb nő, aki egyedül körberepülte a Földet.

Rutherford eredetileg azt tervezte, hogy 90 nap alatt teszi meg az 51 ezer kilométeres távot, ám számításait vízumproblémák húzták keresztbe.

Végül az indulást követő 155. napon, január 20-án tette le Shark Microlight típusú kisgépét a belga kortrijk-wevelgem reptéren.

Ez egyszerűen őrület, még nem igazán fogtam fel

– mondta a leszállást követően a 19 éves nő, aki öt kontinens összesen 52 országa fölött repült el. Bár büszke az eredményére, még egyszer nem vállalkozna az útra, amelynek során többször is féltette az életét.

Az egyik legveszélyesebb pillanat volt ugyanakkor az egyik kedvence is, 

amikor egy aktív vulkán fölött repült el Izlandnál.

Gondolkodtam, mit értek el az olyan pilóták, mint például Amelia Earhart, és most, hogy már majdnem körberepültem a világot, el sem tudom képzelni, hogy azt tegyem, amit ő. Hozzá képest én szerencsés vagyok, hogy több GPS- és műholdas kommunikációs rendszerrel, valamint megbízható időjárás-előrejelzésekkel rendelkezem

– írta egy Instagram-bejegyzésben a 154. napon Rutherford.

A Föld körberepülésének feltétele, hogy a pilóta érintse a bolygó két egymástól legtávolabb eső pontját, azaz az indonéziai Jambit és a kolumbiai Tumacót.

Bár Zara Rutherford mindössze két éve szerezte meg pilótaengedélyét, teljesítményével sikerült megdöntenie az afgán származású Shaesta Waiz 2017-es Guinness-világrekordját, aki akkor 30 évesen vitte végbe ugyanezt.

Az új, 19 éves csúcstartó reméli, hogy eredményével világszerte bátorítani tudja a nőket, hogy induljanak el a repülés, a tudomány és technológia területein. Legnagyobb álma, hogy egy nap űrhajós legyen.

(Roadster)