Világszinten több, mint négy és félmilliárd ember használja rendszeresen a közösségi médiát, méghozzá átlagosan közel két és fél órát naponta.  A videós tartalmak és platformok egyre dominánsabban vannak jelen, az idei trendeket is ezek határozzák meg.

Az utóbbi két évben közel egymilliárd fővel nőtt a közösségi média aktív felhasználóinak száma, részben a pandémiával együtt járó korlátozásoknak köszönhetően. Ezzel párhuzamosan az influenszerkedés is egyre nagyobb üzletté vált:

világszerte több, mint 50 millió amatőr és professzionális véleményvezért tartanak számon, a teljes piac mérete pedig éves szinten közel 4 ezer 340 milliárd forintra rúg.

Ennek a piacnak egyre dominánsabb részét teszik ki a videós tartalmak: a közösségi médiahasználat legnagyobb hányadát, napi 100 percet online felvételek nézésével töltenek a felhasználók. A TikTok például elérte az egymilliárd regisztráltat világszinten, de már itthon is egymillióan használják a felületet.

via GIPHY

A közlésmód legújabb irányvonalait az innovatív videó streaming-megoldásokat fejlesztő magyar RECnGO gyűjtötte csokorba.

Mikrovideók

Az 5 és 30 másodperc közötti hosszúságú online videókat a TikTok forradalmasította, azóta egyre meghatározóbb a szerepük a közösségi médiában. Ezt észlelve a Facebook is megalkotta saját, erre a célra kialakított felületét az Instagramon belül Instagram Reels néven. Az ide feltöltött felvételek 22 százalékkal több interakciót váltanak ki a „normál” videóknál. A techóriás ezzel főként a Z generációs felhasználók kegyeit keresi. 

Vlog ipar

Statisztikák szerint az internethasználók 44 százaléka követ valamilyen videós blogot. A formátum részben annak köszönheti a sikerét, hogy a vloggerek változatos témák széles spektrumát dolgozzák fel.

„Álló” felvételek

Egyre inkább hódít az Instagram sztorik és az Instagram TV által támogatott függőleges videó formátum. A trend idén is folytatódik, ugyanis a Facebook és a YouTube is alkalmas vertikális videók posztolására.

via GIPHY

Interakció

Egyre inkább előtérbe kerülnek azok a felvételek, amelyeken keresztül a fogyasztók kapcsolatba léphetnek az általuk követett márkákkal és influenszerekkel. A felhasználók minden eddiginél jobban szeretnének kapcsolatot teremteni, amire remek lehetőséget ad például az élő videós közvetítések során elérhető kommentelés, vagy az Instagram történetekben feltett kérdések, szavazások.

Sztorik

Egyre több platform vezeti be a leginkább az Instagramról ismert sztori funkciót, hiszen az elsöprő sikernek örvend. Mivel ezek a tartalmak csak korlátozott ideig elérhetők a követők számára, ezért az exkluzivitás érzésére építve nagyobb érdeklődést és interakciót váltanak ki, amit az influenszerek és a márkák is kihasználnak.

Élő videók

Ezek a felvételek háromszor hosszabb ideig kötik le a nézők figyelmét. Spontaneitásával a formátum sokkal közelebb képes hozni a tartalom előállítókat a közönségükhöz, a felhasználók sokkal emberibbnek és hitelesebbnek ítélik az élő tartalmakat.

via GIPHY

Rövid hirdetések

A YouTube-on egyre több hirdető olyan rövid, 5-6 másodperces reklámvideókat használ, amelyek még a „hirdetés átugrása” gomb felugrása előtt befejeződnek. A hirdetések másik része némileg hosszabb, de összességében még mindig nagyon rövidnek számítanak 15-20 másodperces időtartamukkal. Mivel a hirdetőknek beváltak, így továbbra is velünk maradnak.