Öt évvel ezelőtt kezdtek vizsgálódni, hogy kiderítsék: ki árulhatta el a náciknak, hogy hol rejtőzik Anne Frank és családja. Egy feltárt bizonyíték szerint egy zsidó származású jegyző adta ki az információt.

Egy FBI-ügynök vezetésével 2017-ben létrehoztak egy többnyire igazságügyi szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoportot, hogy kiderítsék a besúgó kilétét. Végül arra jutottak, hogy 

a zsidó származású Arnold van den Bergh amszterdami jegyző továbbította a Gestapónak a rejtőzködő zsidó családok, köztük a Frank család amszterdami búvóhelyét 1944-ben.

Az igazságügyi szakértők szerint bár a jegyző, amíg tudta, húzhatta az időt, egy idő után nem volt más választása: a titok kiadásával saját családját védte a deportálástól.

Az 1950-ben elhunyt Arnold van den Bergh-et egy névtelen feljegyzés alapján vádolják, amelyet Anne apja, Otto Frank kapott röviddel azután, hogy a háború végén visszatért Amszterdamba. A feljegyzésben az áll, hogy a zsidók amszterdami búvóhelyét a zsidó tanács egy tagja, A. van den Bergh jelentette be, aki egy teljes címlistát továbbított a németeknek – írja a player.hu.

Bár a kutatócsoport egyik holland tagja, Pieter van Twisk úgy nyilatkozott, hogy az írást leszámítva nincs más meggyőző bizonyíték van den Bergh bűnösségének alátámasztására, egy másik kutató, Vince Pankoke nyugalmazott FBI-nyomozó szerint a feljegyzés legalább 85 százalékban hiteles.

Anne Frank

A naplójáról elhíresült zsidó lány családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek megszállták az országot, a család bujkálni kényszerült. 1944. augusztus 4-én találtak rájuk rejtekhelyükön, ahonnan Anne-t és nővérét a bergen-belseni táborba, míg édesanyjukat Auschwitzba szállították. Mindhárman meghaltak. A családfő, Otto Frank megmenekült, majd Amszterdamba hazatérve értesült a tragikus hírről. Az egyik bújtatótól megkapta Anne naplóját, amelyhez megjegyzéseket fűzött, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.