Elképesztő látványa miatt rengeteg turista vállal kockázatot, amikor felkeresi Közép-Amerika legaktívabb vulkánját, a guatemalai Volcán de Fuegót. A természeti képződményhez több ezren látogatnak el minden évben.

A koronavírus-járvány ugyan az idelátogatók számát is megtépázta, de a korlátozások feloldásával mára napi 300-400 ember látogat el a vulkántól nem messze található Antigua városába, ahonnan a vulkántúrákat szervezik.

Két évig nem tudtam turistákat felvinni a vulkánra. Visszaszivárgásukkal azonban már heti két túrát is vezetek

– árulta el Roni Guerra, egy helyi idegenvezető.

Ahhoz, hogy a bátor túrázók szemtanúi lehessenek a Volcán de Fuego heves kitöréseinek, először a szunnyadó szomszédos vulkán, az Acatenango csúcsát kell megmászniuk.

Az alaptábor 3880 méter magasan fekszik és ötórás talpalással érhető el.

Egyes turisták egész éjszakára tábort vernek az Acatenango csúcsán, hogy éjsötétben is élvezhessék a tizenöt-húsz percenként felszínre törő gáz- és hamu látványát. Ugyanakkor komolyabb robbanásoknak is fennáll a veszélye:

2018 júniusában a Fuegóból kiszakadó sár- és hamuáradat letörölte a térképről San Miguel Los Lotes faluját. A tragédia 159 ember életét követelve.

Guatemalába jelenleg oltási igazolással és negatív PCR-teszttel lehet belépni. A nyilvános helyeken kötelező a távolságtartás és maszkviselés.

Mivel karanténkötelezettség nincs, így a lenyűgöző barokk építészettel és díszes kolostorokkal büszkélkedő, az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapó Antigua gazdag történelmű városa kiváló választás lehet egy téli kalandhoz. A világjárvány előtt évente kétmillió látogató is megfordult itt, a Fuegót felkereső turistákon kívül a hely a világ művészeinek menedékeként ismert.

(Roadster)