Az órarajongók és a pénzügyi befektetők is találhattak kedvükre való tételeket tavaly a BÁV óraaukcióin, melyek bővelkedtek különlegességekben. Az órarekord kétszer is megdőlt, ráadásul soha nem látott érdeklődés övezte a női karórákat is. A legismertebb svájci márkák mellett most először egy angol óramanufaktúra is a dobogóra lépett.

1. Rolex GMT-Master II férfi karóra - 16 millió 800 ezer Ft

A limitált kiadású karóra aukciójára decemberben került sor. A licit 8 millió forintról indult. Eleganciája és kifinomult formatervezése miatt ez az egyik legnépszerűbb Rolex modell. Helyet kapott a James Bond filmek egyikében és méltán lett a gyűjtők egyik keresett darabja.

Az 1954-ben bemutatott, első Rolex GMT-Master karóra megalkotását a légiközlekedés inspirálta, ez volt a híres Pan Am légitársaság hivatalos órája. A II-es típus már egy technikai innovációt is tartalmaz az eredetihez képest: a korábban szinkronizált óramutatók külön-külön is állíthatók rajta, emellett egyszerre három időzónát is képes kezelni. Különleges zöld számlapja feltűnő megjelenést kölcsönöz neki.

A GMT RÖVIDÍTÉS A GREENWICH MEAN TIME – AZAZ A GREENWICHI KÖZÉPIDŐ KIFEJEZÉSBŐL ERED.

A gyűjtők és befektetők által is vágyott darab végül a kikiáltási ár kétszereséért, 16,8 millió forintért kelt el, amivel megdöntötte az év folyamán korábban elkelt 11,4 millió forintos Rolex Daytona rekordját.

2. Arnold & Son East Indiamen férfi karóra - 11 millió 400 ezer Ft

A toplista második és harmadik helyén holtverseny alakult ki a tavalyi év rekordere, és egy egyedi, limitált kiadású óraritkaság között. Összesen 28 darab készült az Arnold & Son East Indiamen férfi karórából, amely a gyöngyház számlapnak és a részletgazdag kézi festésnek köszönhetően egy igazán különleges darab. A 44 mm átmérőjű, 18 karátos robosztus aranytok egy automata szerkezetet rejt magában, egy integrált, úgynevezett „true beat” rendszerrel.

Az Arnold & Son órák számlapját egy miniatűr díszíti, amely a londoni Nemzeti Tengerészeti Múzeum három festményének egyikét reprodukálja. Ezen az órán Nicholas Pocock brit festő alkotásának kicsinyített mása, A fleet of East Indiamen at Sea csodálható meg. Rajta az 1803-ban elsüllyedt „Hindostan” kereskedőhajót láthatjuk utolsó útján, ahogy az elemekkel harcol.

3. Rolex Cosmograph Daytona férfi karóra - 11 400 000 Ft

A 2021-es év első rekordere egy Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona volt arany óratokkal, különleges sötét gyöngyház számlappal, arany segédkörökkel és gyémánt ékítésű index jelzésekkel. Az 1963-ban debütált modell az amerikai autóversenyzés fellegvárának számító floridai Daytona versenypályáról kapta a nevét. Eredetileg a hivatásos autóversenyzőknek készült, akik a stopper és az úgynevezett tahimentrikus skálával rendelkező lünetta, azaz az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű segítségével pontosan mérhették az átlagsebességüket.

Az árverésen elkelt modell 9 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 11,4 millió forintért kelt el és döntötte meg először az órarekordot 2021-ben.

4. Patek Philippe Golden Ellipse női karóra - 5 millió 280 ezer Ft

Nemcsak óra, hanem egy mesterien kivitelezett ékszer a negyedik helyen végzett Patek Philippe. A Golden Ellipse sorozat női karórája 1968-ban jelent meg először, a megszokott téglalaptól és körtől elszakadó ellipszis formájú számlapja pedig nagy feltűnést keltett. A színek és formák összhangja mellett a tervezők az aranymetszés szabályait követve egy harmonikus, stílusos és időtálló darabot alkottak.

Az ékszeróra különlegessége, hogy 36 briliáns díszíti, amely még inkább kiemeli a sötétkék számlap és az arany kombinációját. 

A luxusórák piacán az 1851-ben, Svájcban alapított cég nevéhez számos technikai újítás kapcsolódik. Ők készítették például az első svájci karórát, de az időzóna-kijelzés és az öröknaptár is náluk jelent meg először. A technikai innovációk mellett a kezdetektől nagy hangsúlyt helyeztek az elegáns megjelenésre. A márka hamar a királyi családok és pápák kedvencévé vált.

5. Vacheron Constantin Malte Dual Time Regulator férfi karóra - 4 millió 800 ezer Ft.

Az 5. helyen végzett modell szintén egy legendás óramárka elegáns darabja. Elnevezése a cég logójára, a máltai keresztre utal. Ezt az íves formáiról jól felismerhető, legendás típust már 1912 óta készítik. A fehérarany óratok elsőre megragadja a tekintetet: az órának csak egyetlen centrálmutatója van, és a számlapkiosztás is különbözik a megszokottól.

Ez az úgynevezett regulátor számlapos karóra, amelyen a nagymutató a perceket mutatja, és külön segédkörön lehet leolvasni az órákat. 

A Vacheron Constantin a legrégebbi, megszakítások nélkül működő óragyártó 1755 óta. A legendás svájci óramanufaktúra rajongói között megtaláljuk II. Erzsébet királynőt, IX. Pius pápát, Napóleont, John D. Rockefellert és Marlon Brandót is.

Öt-hatszoros áron találtak gazdára

Nem mindig a legdrágább órák okozzák a legizgalmasabb pillanatokat az aukciókon: két női Gucci karóra a megszokottnál nagyobb licitharc után öt és hatszoros áron találtak új gazdára.

A 80 ezer forintról indult, és végül 480 ezerért elkelt Diamontissima karóra különlegessége visszafogott megjelenésében és egyedi, kockás fekete számlapjában rejlik.

Az 50 ezer forintról indult, ám 264 ezer forintig jutó aranyozott Gucci kvarcóra már inkább hordozza a márka jellemző stílusjegyeit: cserélhető, színes lünnetáival szokatlan és merész darab, ugyanakkor rendkívül funkcionális és színben mindig az aktuális ruhaszetthez illeszthető.