Kulturális tabukat, mítoszokat, hagyományokat és elfojtott szexuális vágyakat feszeget a Lanna Contemporary egy új, kortárs kiállítása. A pénteken megnyíló Oriental Gaze, azaz Keleti bámulat című tárlat a közel-keleti kortárs művészet queer kiadása, amelynek művészei maguk is az LMBTQ közösséghez tartoznak.

A keleti tradíciókat és a modern világot innovatív módon ötvözte reprezentatív festményein és fotografikus munkáin Stefan Ragimov és Kai Harutyunyan.

A Moszkvában és Isztambulban nevelkedett Ragimov világ körüli utazásaiból merít ihletet munkájához. A jelenleg Melbourne-ben, Isztambulban és Buenos Airesben tevékenykedő művész temérdek vizuális művészetben kipróbálta magát, míg végül a fotózásban, a digitális és utómunkában talált rá az ötleteinek, vágyainak, érdeklődési körének és politikai álláspontjának leghatásosabb kifejezésmódjára.

Vele szemben az Örményországban felnőtt Harutyunyan provokatív akril és olajfestményein, valamint digitális grafikáin keresztül feszegeti az országában tapasztalható kulturális és identitásbeli tabukat, szexualitást, és a társadalmi-politikai feszültségeket. Munkájában részletekbe menően és szimbólumokat felhasználva vegyíti a mítoszokat, hagyományokat és különböző rituálékat.

Bár Harutyunyan alkotásait személyes, megélt tapasztalatok ihletik, felhasznált színeivel és formavilágával teljességgel átlépik a határokat, erőteljes képet alkotva a patriarchális társadalomról.

Reagálnunk kell az olyan témákra, amelyek a mai napig tabunak számítanak.

– kezdte Fabio Matthew Lanna, a kiállítás művészeti kurátora. 

Az eltérő nemi identitású embereket például több országban a mai napig nem fogadják el, holott ma már egy olyan globális társadalomban élünk, amelyben nem azzal kellene törődnünk, hogy ki kit szeret. Az élet szépségét kellene meglátnunk a maga sokféleségében. Ez a kiállítás is ezt hivatott bemutatni. A művészeten keresztül kifejezhetjük az érzelmi szabadságunkat és nézeteinket. Magyarország pedig azért kiváló hely ennek a kiállításnak a bemutatására, mert hasonlóan a művészek hazájához, a szexualitás különböző formái itt is tabunak számítanak. A tárlattal arra ösztönözzük a látogatókat, hogy művészeti szemmel tekintsenek az élet szépségére, nemi identitásoktól függetlenül

– összegezte Lanna a kiállítás lényegét, amelyről bővebb információ ide kattintva érhető el.