Aligha van a világon olyan gyerek, aki ne szeretne szappanbuborékokkal játszani és nézni, ahogy ezek a múlékony, vékony hártyájú, színpompás gömbök tovaszállnak, majd maguktól, vagy a legapróbb érintéstől elpattannak. Bár a buborékok alapvető természetükből adódóan néhány másodperc után kipukkadnak, egy kutatócsoportnak sikerült kifejlesztenie egy módszert, amellyel több mint egy évig is megmaradnak.

Erre a nem mindennapi felfedezésre a francia Lille-i Egyetem kutatói jutottak, akik a buborékok maximális élettartamát vizsgálták.

Azt már korábbi kutatások során megállapították, hogy ha egy buborék héjára műanyag "gyöngyöket" helyeznek, akkor akár a kezükben is tarthatják vagy a földön is görgethetik azt.

Az egyetemi kutatócsoport ezúttal szappanbuborékokkal, valamint vízbázisú és víz-glicerin alapú gázbuborékokkal kísérletezett. 

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szappanbuborékok bírják a legrövidebb ideig: néhány perc után mindegyik kidurrant, aminek oka a csepegésből, párolgásból eredő folyadékvesztés.

A víz membránrétege elenged, és szertefoszlik a levegőben.

A víz-glicerin alapú buborékok között ellenben akadt olyan, amely 465 nap elteltével pukkadt csak ki. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a glicerin elegendő vizet tud megkötni a levegőből ahhoz, hogy kompenzálja a párolgást, így biztosítva a hosszú távú fennmaradáshoz szükséges folyadékegyensúlyt.

Hasznos is lehet

A New York-i Egyetem matematikaprofesszora, Leif Ristroph úgy véli, a felfedezésnek gyakorlati haszna is van. A szakértő szerint a hosszú élettartamú buborékok segítségével az aeroszol gyógyszerek hatékonyságát is megnövelhetik. 

(Oddity Central, Tech World)