Bár régen a méreg íze volt, ma már tudjuk: bizonyos kesernyés ízű növények kifejezetten egészségesek. Hatásukra kevésbé kívánjuk az édeset, és az emésztést is könnyítik.

A keserű növények jótékony hatását a tudomány több kutatási eredménnyel bizonyította. Egy alkalommal olyan rovarokon végeztek kísérletet, amelyeknek az ízlelőbimbói hasonlóak az emberéhez.

Megfigyelték, hogy a keserű íz érzékelése után a rovarok kerülni kezdték az édes táplálékokat.

Egy másik, már embereken végzett kutatás során megállapították, hogy keserű ételek fogyasztása után az ízlelőbimbóink olyan anyagot bocsátanak ki, amely semlegesíti az édes ízeket.

Mivel mindennek hatására kevesebb cukrot juttatunk a szervezetünkbe, így a máj elzsírosodásának megakadályozásához is hozzájárulhatnak a kesernyés ízű ételek, amelyek az energiaszintünket is emelik gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően.

via GIPHY

A kakaóban és a kávéban például koffein, vas és magnézium van, ami segíthet csökkenteni a fáradtságot.

Az ugyancsak keserű, sötét színű leveles zöldek szintén gazdagok magnéziumban és vasban, valamint B-vitaminokat, folsavat, és temérdek antioxidánst is tartalmaznak, amelyek segítenek felvenni a harcot a sejteket károsító, illetve az öregedést gyorsító szabad gyökök ellen.

A 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé remek példa erre, de a kesernyés ízű zöldségek, illetve fűszer- valamint gyógynövények is mind magas antioxidánstartalmúak.

A kesernyés ételek az emésztésünket is segítik: serkentik az epe, illetve az emésztőnedvek termelődését, ami hozzájárul a tápanyagok megfelelő felszívódásához.

Emellett a rosttartalmuk is kifejezetten magas, ami ugyancsak hasznos az emésztés szempontjából.

HáziPatika.com tanácsai szerint együnk tehát sok tőzegáfonyát, gyermekláncfű-zöldet, sötét színű leveles zöldet, keserű dinnyét, citromhéjat és keserű csokoládét, a kávét, a kakaót és a zöld teát pedig igyekezzünk inkább cukor nélkül fogyasztani.