A téli időszak különösen megviseli az érzékeny bőrt, ezért nem mindegy, hogyan ápoljuk. Kozmetikust kérdeztünk arról, hogy mivel szüntethetjük meg a zavaró tüneteket.

Gubacsy-Décsik Bianka kozmetikus szerint a hideg és a téli időszak még a normál bőrt is megviseli, az érzékeny bőrnek pedig fokozott terhelést jelent. Télen ugyanis állandóan váltakozik körülöttünk a hőmérséklet: kimegyünk a fűtött lakásból a hidegbe, onnan pedig vissza a melegbe, nem mellesleg a páratartalom is nagyon alacsony a fűtött otthonokban.

A folyamatos változásra reagálhat a bőrünk úgy, hogy kipirosodik, viszket, kellemetlen égető, csípő érzése van, húzódik, hámlik, esetleg foltokban szárazság alakul ki.

Amellett, hogy a téli időszakban érdemes otthon párásítanunk és forró víz helyett langyos vízzel arcot mosnunk, bőrünk megfelelő ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket.

1. Válasszunk a bőrtípusunknak megfelel ő terméket

B őrtípu s okból megkülönböztetjük a mérsékelten zsírhiányos, a fokozottan zsírhiányos, a vízhiányos, az olajos szeborreás és a korpás szeborreás bőrt.

Az olajos szeborreás bőr jellemzően fénylik, zsíros tapintású, tág pórusú, nem érzékeny. A korpás szeborreás bőr többnyire érdes, zsíros tapintású, általában sápadt, fakó, és az egész felszínét mitesszerek borítják.

Bőrápoláskor a legfontosabb, hogy mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy nekünk milyen bőrtípusunk van, majd annak megfelelően válogassunk a különböző bőrápoló termékek között.

Nem kell sok termék, de az legyen jó és megfelelő a bőrtípusnak. Ha egy terméknek nagyon hosszú az összetevőlistája, akkor valószínűleg nem lesz jó érzékeny bőrre, mert előfordulhat, hogy az egyik összetevőre allergiásak vagyunk. Ilyen esetekben pici kiütések, pattanások jelennek meg a bőrön, miután feltettük a krémet. Ezek azt jelzik, hogy a termék összetevőjével szemben van érzékenység

– magyarázta Gubacsy-Décsik Bianka.

2. Iktassunk be a napjainkba egy néhány lépéses rutint

  1. Tisztítás: ezt érzékeny bőr esetén végezzük egy habzó vagy zselés állagú termékkel, hogy eltávolítsuk a bőrünkre rakódott szennyeződéseket, port és az izzadságot.
  2. Tonizálás: mivel a tisztító termékek szárítják a bőrt, így második lépésként egy tonikkal vissza kell állítanunk bőrünk PH-értékét a normális tartományba.
  3. Bőrnyugtatás: Következőleg egy szérum használata javasolt, például egy aloe verát tartalmazó termék, amely nyugtató és sebgyógyító hatású, nem mellesleg hidratáló is.
  4. Hidratálás: A szérumot követően hidratáló krémmel kenjük be az arcunkat.

Normál vagy érzékeny bőr esetén reggel nem kell arcot mosni, mert az csak tovább szárítja. Elég tonizálni és hidratálni, télen egy zsírosabb, táplálóbb termékkel

– hívta fel a figyelmet a kozmetikus.

via GIPHY

3. Használjunk radírt és fényvédőt

A bőrápolási rutinba a radírozást is be kell építeni, de ezt hetente egyszer, maximum kétszer szabad végezni. Érzékeny bőr esetén ne mechanikai, durva szemcsés peelinghez nyúljunk, hanem egy biológiai peelinghez, folyékony vagy por állagú enzimhez, amit kenhetővé keverünk ki. Nem szabad erősen dörzsölni az érzékeny bőrt, inkább az enzimmel oldjuk az elhalt hámsejteket.

Arra is érdemes figyelni, hogy az erős napfény sokat árt az érzékeny bőrnek, emiatt fontos, hogy télen is használni kell fényvédő krémet, mert a téli napfényben is károsodhat a bőr

– tanácsolta a szakember.

+1: Konzultáljunk szakértővel

Ha zavaró tüneteket észlelünk, akkor mindenképpen érdemes segítséget kérni. Ha a bőrünk érzékeny, azt egy jó kozmetikus észre fogja venni, és olyan termékekhez nyúl, amelyek nem fokozzák a tüneteket. Gubacsy-Décsik Bianka a gépi kezelések közül az ultrahangot és az iontoforézist javasolja leginkább, mert azok nyugtatják, és nem károsítják az irritált bőrt.