Bár sok múlik a genetikánkon, az öregedés folyamatát számos rossz szokással felgyorsíthatjuk. Ha tisztában vagyunk ezeknek a tevékenységeknek a káros velejáróival, könnyebben elkerülhetjük, hogy idő előtt ráncokat eresszünk.

1. Nem használunk fényvédőt

Az UV sugárzás pusztítja a kollagént, az elasztint és a bőrsejteket, így elősegíti a ráncok, foltok, bőrhibák kialakulását. Éppen ezért fontos, hogy az év minden napján használjunk fényvédő termékeket.

2. Keveset alszunk

Kialvatlanul megjelennek szemeink alatt a karikák, bőrünk pedig szürkés, lilás árnyalatúvá, fénytelenné válik. Mindettől idősebbnek is tűnünk, ha pedig a kialvatlanság rendszeressé válik, hosszú távon valóban felgyorsítjuk a korosodásunk folyamatát. A szervezetünk ugyanis alvás közben regenerálódik, beleértve a bőrünket is. Ha az alvás kimarad, a bőrsejtek gyorsabban öregszenek.

3. Helytelenül táplálkozunk

Ha étrendünk gyümölcsökben és zöldségekben szegény, akkor rengeteg hasznos vitamintól és ásványi anyagtól megfosztjuk magunkat. Ettől csökken bőrünk védekezőképessége, gyengébb lesz az immunrendszerünk, ezáltal pedig külsőleg és belsőleg is gyorsabban öregszünk.

4. Túl sok cukrot fogyasztunk

A cukorfogyasztás támogatja a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, ez pedig egyenes út a korai öregedéshez. Ezen kívül a bőrünkben lévő kollagént is károsítja, aminek folytán ráncosodni kezdünk. Bőrünk megereszkedik és számtalan bőrhibával is szembesülnünk kell.

5. Dohányzunk

A cigaretta nemcsak légzőszerveinknek, hanem bőrünknek is árt. Gyorsítja az öregedést, karikásabbak és táskásabbak lesznek tőle a szemeink, ráncaink pedig mélyebbé, feltűnőbbé válnak. Bőrünk minősége pedig nemcsak az arcon, hanem egész testünkön romlásnak indul.

(HáziPatika.com)