Hasonlóan, mint a medve a finnugor és magyar népi hiedelmekben, a mormota az egyesült államokbeli babonák szerint hivatott megjósolni a tél végét. Ha odújából kibújva meglátja az árnyékát, az azt jelenti: még hosszú ideig tart a zimankó.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február 2-a számít hagyományosan annak a napnak, amikor az állatok felébrednek téli álmukból, és árnyékuk alapján megjósolható a későbbi időjárás.

Észak-Amerikában évszázadok óta ezen a napon tartják az úgynevezett Mormota-napot, amelynek a pennsylvaniai Punxsutawney városában van tán a legősibb hagyománya.

A legkorábbi feljegyzések 1887-ből valók. a helyiek már akkor ünnepséget szerveztek a település mormotájának, a mindenkori Philnek, aki több mint százszor jósolt már hosszú telet.

Nem volt ez másképp e-hét szerdán sem, amikor pirkadatkor több ezren gyűltek össze a Gobbler's Knob nevű dombocskán a világ minden tájáról, hogy megnézzék: Phil az odújából kikecmeregve vajon megijed-e az árnyékától. A rágcsáló jóslata szerint pedig

még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában.

Bár a tavalyi évben a világjárvány miatt nem tudtak összegyűlni a kisváros lakói, az eseményt úgy is mintegy 15 ezren követték online. Ez alkalommal a hívek már élőben magasztalhatták időjósukat, akinek jóslata után kántálva ismételték: „még hat hét"!

reflektorfényben

A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

 (HáziPatika.com)