Bár sokan a mai napig is csak jót mosolyognak rajta, a férfiklimax valóban létezik. Így hívják azokat a hormonális változásokat, amelyek az erősebbik nemet képviselő személyek testében mennek végbe az öregedés során.

A férfiaknál jelentkező változókor során a szervezetben csökken a tesztoszteron mennyisége, ez pedig különböző fizikai, érzelmi és kognitív változásokat okoz.

Alacsony libidó

Mivel a tesztoszteron fontos szerepet játszik a nemi vágy alakulásában, így a hormon csökkenésével a testi sóvárgás is alábbhagy, mi több, felléphetnek erekciós zavarok, valamint csökkenhet a spermaszám.

via GIPHY

Depresszió

A tesztoszteron a hangulat szabályozásában is segít, szintjének csökkenése pedig depresszióhoz vezethet. Ilyenkor gyakori szomorúság, üresség érzés, szorongás, hangulatváltozások és dührohamok is jelentkezhetnek. Sok esetben ez lehet a hormonváltozás első tünete.

Alacsony energiaszint

A férfi nemi hormon testünk energiaszintjét is befolyásolja. Hiányában kimerültnek, gyengének érezhetjük magunkat. Akár a szokásos napi teendőink elvégzése is nehezünkre eshet.

Álmatlanság

via GIPHY

Az alacsony tesztoszteronszint alvászavarokhoz vezethet, aminek folytán gyakran tapasztalhatunk álmatlanságot, és ébredhetünk fel az éjszaka közepén. A kialvatlanság következtében kimerültség, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek.

Egyéb tünetek

A férfiklimax számlájára írható a mell nőies formájú növekedése, a csökkent motiváció és önértékelés, a memóriazavarok, a gyakori idegesség, az izmok mennyiségének és méretének csökkenése, illetve a testszőrzet ritkulása. Hogy a panaszokat enyhítsük, feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal!

(HáziPatika.com)