A koronavírus-járvány alatt teret nyerő otthoni távmunka hátránya, hogy nem mozgunk eleget, a sok ülőmunka hatására pedig károsodhat a gerincünk. Hogy mit tehetünk ennek megelőzése érdekében, arra gyógytornász válaszolt.

Az elmúlt két évben megszaporodott a mozgásszervi problémákkal küzdők száma, ugyanis az irodai dolgozók esetében többnyire az a minimális mozgás is elmarad, amit korábban a munkahelyre bejutás és a hazaút jelentett.

Pákozdi Dóra gyógytornász szerint az az aktivitás, amit otthoni munka közben a lakásban végzünk, nem elég.

A bezártság és az állandó ülés nagyon rossz, mert túlterheljük a gerincet és a teljes mozgató szervrendszerünket. A csontozat attól nem épül le, ha állunk, járunk, és folyamatosan kapja a tengelyirányú terhelést, az izomzatnak pedig az a jó, ha nyújtjuk és dolgoztatjuk azt

– magyarázta.

Az állandó statikus testtartás, ülés vagy fekvés a porckorong kisebb-nagyobb mértékű sérvesedését okozhatja, illetve a karba, lábba sugárzó zsibbadás, ínhüvelygyulladás, teniszkönyök alakulhat ki.

A legegészségtelenebb testhelyzet az ülés. A csípőízület beszűkül tőle, a hasi, kismedencei szervek lelassulnak, összenyomódott állapotba kerülnek, az alsó végtagok keringése terhelődik, a derék íve megváltozik, a háti görbület fokozódik, előre esnek a vállak, a mellizom, az elülső nyaki izomcsoportok pedig megrövidülnek. A megváltozott fejhelyzettől túlterhelődik a nyaki szakasz, rövidülnek a koponyánál az izmok, és kis izomcsomók alakulnak ki

– fejtette ki Pákozdi. Hangsúlyozta: a legcélszerűbb, ha ülőmunka közben minél gyakrabban felállunk, ülés közben pedig ügyelünk a helyes testtartásra.

via GIPHY

Azaz, hogy a térd és a csípő derékszögben, lábaink pedig talpon legyenek. Kezünket hajlított könyökkel fektessük az asztallapra, a monitort pedig helyezzük szemmagasságba. A szék támlája legalább a lapockáig tartson és próbáljuk egyenesen tartani magunkat. Ez utóbbiban egy derékpárna nagy segítségünkre lehet.

Természetesen az izomzatot dolgoztatva is ülhetünk, ha például levegővel telt párnát teszünk a székre vagy egy fitballon helyezkedünk el. Ebben az esetben aktívan kell tartani magunkat.

Az otthoni ülőmunka okozta káros hatásokat a gyógytornász szerint sporttal kompenzálhatjuk.

Kezdőként nem szabad súlyzós, haladó szintű edzésekbe belevetni magunkat, mert könnyen megsérülhetünk. Kezdésnek a jóga, a pilates is jó lehet, a gyógytorna nagyon gerincbarát, az úszás szintén gerinckímélő, és nagyon jól átmozgatja a testet. Olyan mozgást végezzünk, amit szeretünk, ami feltölt és kitartóan tudjuk csinálni. A korcsolyázás, a túrázás vagy az egyre népszerűbb Nordic walking is jótékony hatású, utóbbit idősek is bátran végezhetik. Jót tesz a gerincnek és a lapockának, valamint a mélyizmokat is erősíti. Nyáron a deszkán állva evezés jelent remek mozgásformát

– árulta el a gyógytornász. Hozzátette: ha már fennáll valamilyen mozgásszervi probléma, a sportág kiválasztása előtt érdemes szakemberhez fordulni.

Lépjünk időben

Érdemes felfigyelni arra, ha csak kicsit is, de visszatérően fáj például a hátunk. Meg kell tanulnunk felismerni a testünk jelzéseit, és időben segítséget kérni gyógytornásztól, vagy egy jó edzőtől. Például egy korai szakaszban a kezdődő porckorong sérvet kezelni is könnyebb.