Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012. február 11-én talált rá Whitney Houston holttestére egy biztonsági őr az egyik Beverly Hills-i hotel lakosztályának fürdőkádjában. A zenetörténelem egyik legikonikusabb alakja alkohol-és gyógyszerfüggőségben szenvedett, mindössze 48 évet élt.

A New Jersey állambeli Newarkból származó nyolcszoros Grammy-díjas énekesnőért milliók rajongtak. Dalaival valósággal beírta magát a poptörténelembe: pályafutása során több, mint 400 díjjal ismerték el tehetségét és közel 100 millió albumot adott el.

A hirtelen jött siker, a viharos magánélet és az afroamerikai közösség ellenszenve fiatalon megtörte az aranyhangú énekesnőt, aki halálakor egy mindössze egy hónappal a 19. születésnapja előtt álló lányt hagyott hátra.

A fiatal tehetség

Szinte borítékolható volt, hogy hangjával meghódítja a világot, ugyanis eleve zenész családba született. Édesanyja, a 88 éves Cissy Houston Grammy-díjas soul énekesnő, keresztanyja pedig maga volt a soul királynője, Aretha Franklin. Rajtuk kívül Houston édesapja is énekelt, valamint az amerikai gospelkultúra ikonikus alakja volt unokatestvére, Dee Dee Warwick is.

Tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: ötévesen a helyi New Hope baptista templomban kezdett énekelni, amely létesítmény adott otthont első önálló fellépésének is 11 éves korában.

Ekkor dőlt el, hogy az ifjú Whitney-ből énekesnő kell, hogy legyen.

Rivaldafény

Szólókarrierjébe az érettségi letétele után kezdett bele, a hírnév érdekében azonban le kellett mondania a soul és az RNB világáról. 

Menedzsere, Clive Davis úgy vélte: a fiatal énekesnő akkora tehetség, hogy a rasszista nézeteket valló fehérek is képesek lennének megszeretni őt, így az igazi fekete zenéktől tiltotta Houstont.

Fülbemászó popdalaival a világ végül egy csapásra megismerte a nevét. Nemcsak, hogy sorra megdöntötte a lemezeladási rekordokat, de súlyos dollármilliókat is kaszált.

1985-ben, huszonkét évesen jelent meg első, nevét viselő albuma, amely egyből rekorder lett:

világszerte húszmillió példány fogyott el belőle, amennyit azelőtt még sosem adtak el debütáló albumból.

A lemez ikonikus dala, az I Wanna Dance With Somebody első helyen került fel a slágerlistákra, ami 1985 előtt egyetlen női előadónak sem sikerült.

Első Grammy-díját '86-ban nyerte, ezt pedig további hét Grammy, valamint két Emmy-díj követte. 1987-ben megjelenő Whitney című albumával megdöntötte a The Beatles és a Bee Gees rekordjait, majd egy évvel később neki köszönhettük az olimpia dalát.

Énekesnői karrierje során többek között olyan óriási nevekkel dolgozott együtt, mint Stevie Wonder, Cher, Elton John, Tina Turner, Mariah Carey, George Michael és Missy Elliott.

Bár öt oktávnyi terjedelmet átfogó gyönyörű hangjával az egész világot meghódította, az afroamerikai közösség sosem volt hajlandó befogadni őt. Mivel elhagyta saját kultúrájának zenei hagyományait, a feketék árulójának titulálták. A nyolcvanas évek végén rendezett Soul Train nevű díjátadón hatalmas füttyszóval zavarták le őt a színpadról.

viharos magánélet

Ezen az eseményen ismerte meg későbbi férjét, a tipikus rosszfiú hírében álló rappert, Bobby Brown-t. A románcból három éves kapcsolat lett, majd '92-ben Brown megkérte az énekesnő kezét. Egy évvel később megszületett lányuk, Bobbi Kristina Brown, akivel Houstont egy vetélést követően áldotta meg a sors. 1996-ban az énekesnő ismét elveszített egy kisbabát.

A házaspár életébe a Bravo Networkön 2005-ben elindult Being Bobby Brown című valóságshow engedett többször bepillantást. A legtöbbek számára akkor vált világossá, mennyire mérgező a kettejük közötti kapcsolat.

A hírekben sokszor lehetett hallani a házaspár balhéiról, bántalmazásról és drogfogyasztásról. Bár sokak szerint az énekesnőt férje vitte bele a rosszba, közeli ismerősök azt állítják, Houston már a megismerkedésük előtt fogyasztott kábítószereket. Ennek oka egyrészt a hirtelen jött siker lehetett, amit visszafogott természete miatt az énekesnő képtelen volt feldolgozni. Másrészt a házasságkötése előtt kirobbanó pletyka is megnehezítette az életét, mi szerint egy gyerekkori barátnőjével, a személyi asszisztenseként dolgozó Robin Craforddal folytatott leszbikus viszonyt. Nem véletlen, hogy ezek után az énekesnő

Állandó szorongással és önbizalomhiánnyal küzdött, így az alkoholhoz és a kábítószerekhez menekült.

A helyzeten a vetélések és férje viselkedése sem segített: a rapper maga is drogfogyasztó volt, emellett rendszeresen csalta, valamint bántalmazta is feleségét. Egy ellene elkövetett, 2003-as támadás miatt le is tartóztatták. Houston fizikailag és lelkileg is olyan rossz állapotba került, hogy a világ igazán ekkor szerzett tudomást káros szenvedélyeiről.

Az énekesnő felismerhetetlenségig fogyott, és többször mutatkozott bódult állapotban nyilvános helyen.

A visszatérés

2004-ben és 2005-ben is elvonóra került. Rehabilitálását követően úgy tűnt, kezdi összeszedni magát: 2006-ban beadta a válókeresetet, megkapta Bobbi Kristina Brown teljes felügyeletét, és a színpadra is visszatért.

Nem sokkal később kiadta új lemezét, az I Look To You-t és koncertturnéra indult.

Ezen felül szerepet kapott a Sparkle című, 1960-as években játszódó moziban is, ahol a főszereplő lánytrió egyik tagját alakította.

A filmsztár

Ekkora már a filmezés terén is bőséggel volt tapasztalata Houstonnak, először ugyanis 1992-ben, házasságkötésének évében láthattuk a Több, mint testőr című filmben Kevin Costner oldalán.

A film zenéjét három Grammy-díjjal jutalmazták az 1994-es átadón. A dalok közül a legemlékezetesebb az I Will Always Love You  című szám volt, amelyet eredetileg Dolly Parton írt.

Másodjára a Forest Whitaker rendezte Igazira várva című alkotásban tűnt fel négy afroamerikai barátnő egyikeként, majd 1996-ban Denzel Washington mellett kapott főszerepet a Kinek a papné című romantikus fantasyban. 

Hanyatlás

Utolsó filmjének premierjét Houston már nem élhette meg. Életének utolsó időszakában ismét szétcsúszott, alkalmazottai szerint már csak úgy volt képes énekelni, ha alkohollal kevert nyugtatókkal tömte magát.

Visszaesésének okát máig kérdések sokasága övezi, ő maga ugyanis már nem avathatta be rajongóit gondjaiba: 2012. február 11-én, a Grammy-díjátadó előestéjén Whitney Houstonra a szállodai szobájának fürdőkádjába bukva találtak rá. Délután 15 óra 55 perckor halottnak nyilvánították, szervezetében difenhidramint, alprazolámot és ciklobenzaprint találtak.

A halottkém jelentése szerint halálát fulladás okozta, melyben a szervezetében található gyógyszerek mellett az elfogyasztott alkohol és kokain mennyisége, valamint szívbetegsége is közrejátszhatott.

A másnapi Grammy-gálán mindenki fekete ruhát öltött a tiszteletére, az eseményt a popikon emlékének szentelték. Búcsúztatására egy héttel később abban a templomban került sor, ahol életében először fellépett.

Rengeteget adományozott

Életében hatalmas összegekkel támogatott afroamerikai egyetemeket, veteránokat, valamint az AIDS-kutatást. Legnagyobb szívügyei a gyerekek voltak, akiket nem csak temérdek mennyiségű pénzzel, de a Whitney Houston Foundation For Children nevű alapítványán keresztül is segített.