Tudósok megállapították, hogy az eredményes fogyás titka az egyik legtermészetesebb és legkényelmesebb dologban rejlik. Pontosabban az alvásban.

A Chicagói Egyetem kutatói az alvás és az elhízás közötti kapcsolatot vizsgálták egy 80 fős klinikai kísérlet során.

A tanulmányban olyan túlsúlyos fiatal felnőttek vettek részt, akik éjszakánként kevesebb, mint 6 és fél órát aludtak. Alvási szokásaik javítása érdekében tanácsadáson kellett részt venniük, aminek eredményeképp 1,2 órával nőtt az alvási idejük. A tudósok végül arra jutottak, hogy 

napi plusz egyórányi éjszakai alvással átlagosan 270, egyesek esetében akát 500 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember. Előbbi három év alatt 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelent.

Már két hét alatt számszerűsített bizonyítékaink lettek arra, hogy a bevitt kalóriamennyiség kevesebb volt, mint az elégetett kalória. Ha az egészséges alvási szokásokat hosszabb időn keresztül fenntartjuk, az idővel jelentős súlycsökkenéshez vezethet. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a kalóriabevitel csökkentésének módját a fogyás érdekében, holott már pusztán megfelelő alvással is sokat tehetünk ezért

– hangsúlyozta Esra Tasali, a Chicagói Egyetem alvásközpontjának kutatója.

via GIPHY

A kutatás során nem próbálták korlátozni az emberek étrendjét, sem diétát, sem testmozgást nem írtak nekik elő. Energiaraktáraikat vizeletből végzett vizsgálattal ellenőrizték. Ehhez olyan vizet kellett inniuk, amelyben a hidrogén- és oxigénatomokat könnyen nyomon követhető, stabil izotópokkal helyettesítették.

A résztvevők a saját ágyukban aludtak, alvásukat hordozható eszközökkel követték nyomon.

Tasali szerint az alanyokat az is segítette a jobb alvásban, ha korlátozták a mobiltelefonok és ehhez hasonló eszközök használatát lefekvés előtt.

(HáziPatika.com)