Fájdalmas, vörös hólyagok lepték el terhességének ideje alatt egy angol édesanya testét. A kór egy olyan autoimmun bőrbetegség, amely kifejezetten a várandóssághoz köthető.

Úgynevezett pemphigoid gestationis, más néven herpes gestationis nevű betegségben szenvedett a Hampshire megyében élő Fiona Hooker. Bár a kórnak valójában semmi köze a herpeszhez, a betegséggel járó kiütések kísértetiesen hasonlóak a vírus okozta bőrtünetekhez.

A 32 éves nő esetében a foltok a terhesség 31. hetében alakultak ki. Bár eleinte nem okoztak különösebb gondot, idővel fájdalmas, szúró, majd viszkető érzéssel jártak.

Várandóssága utolsó szakaszában Hooker olyan rossz állapotba került, hogy a szteroidok is csak ideig, óráig csökkentették fájdalmait. A panaszok azután sem múltak el, hogy életet adott gyermekének: amikor karjában tartotta újszülött csecsemőjét, újabb hólyagok jelentek meg a testén.

Feltételezések szerint az 50 ezer áldott állapotban lévő nőből mindössze egyet érintő ritka betegség során

a méhlepényen kifejlődő antigén és más antigének váltanak ki antitest választ a szervezetben. 

Hooker tünetei nem kevesebb, mint hat hónappal a szülés után kezdtek el enyhülni, ám alkalomadtán a mai napig használnia kell szteroidos krémeket.

(nlc.hu)