Bár a nap egyik legfontosabb étkezése, reggeliznünk is csak módjával szabad. Legideálisabb esetben kellő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, rostot, ásványi anyagot, vitamint és zsírokat kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Ha nem tudjuk kivitelezni a tökéletes menüt, már azzal is nagyon sokat segíthetünk a diétánkon, ha elhagyunk öt olyan fogást, ami nemcsak, hogy nehezíti leadni a kilókat, de egészségtelen is.

1. Péksütemények

Bár sokszor a reggeli péksütemények közül kerülnek ki a legfinomabb választások, sajnos több módon akadályozzák a fogyást.

Nemcsak a kalória miatt rossz választás péksüteményt enni fogyókúrás célokra, hanem mert sok hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmazhatnak, valamint rostban szegények

– mondta Christine Milmine szakértő, a Plant-Powered You tulajdonosa. Kiemelte: a rostok segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, így megelőzve a túlevést.

2. Cukrozott joghurt

A boltokban kapható ízesített joghurtok többsége nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz. Ha ilyen termékkel kezdjük a napot, az akadályozhatja a fogyást, valamint fehérjében és rostban is szegény.

Jobb ötlet, ha magas fehérjetartalmú, natúr joghurtot veszünk, és friss gyümölcsöt vagy cukrozatlan szárított gyümölcsöt adunk hozzá. Ha még édesebbre szeretnénk, csorgathatunk rá egy kis mézet

– javasolta Jinan Banna dietetikus.

via GIPHY

3. Muffin

Mint az fentebb említettük, fontos, hogy a reggeli táplálkozás során fehérjében, rostban, egészséges zsírokban és szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasszunk. Ha csak útközben felkapunk és befalunk például egy muffint, azzal nemcsak, hogy nem adunk elég tápanyagot a szervezetünknek, de még a vércukorszintünket is hintáztatjuk vele.

A muffinok általában magas kalóriatartalmúak, finomlisztben és cukorban gazdagok, valamint kevés fehérjét tartalmaznak. Mivel nem laktató étel, többet fogunk nassolni a nap folyamán, ami megnehezíti a fogyást

– hívta fel a figyelmet Hannah Byrne szakember.

4. Vajas pirítós

A pirítós, főleg egészségesebb változatában, nagyszerűen illik fehérjék mellé, de önmagában nem laktató, és a kenyértől függően általában alacsony a fehérje- és rosttartalma

– szögezte le Byrne.

via GIPHY

5. Cukros gabonafélék

Függetlenül a dobozokon tett, gazdag tápanyagtartalomra mutató ígéretektől, Jeanette Kimszal dietetikus szerint a legtöbb reggeli gabonaféle hozzáadott cukrot tartalmaz, ezen kívül nagyon kevés a fehérje- és rosttartalma, így megint csak rossz választás annak, aki fogyni szeretne.

A fogyást nehezítő tényező mellett a Cleveland Clinic kutatása szerint a túl sok finomított cukor rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegséghez és túlzott zsírraktározáshoz is vezethet.

(borsonline.hu)