Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal és egy finn-magyar egyetemi projekttel érkezik ma a 11. Finn Filmnapok a Toldi moziba. A programsorozat február 16-tól február 20-ig tart.

A magyarországi Finn Intézet, azaz a Finnagora szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását.

A programsorozat velős részét teszi ki az a 15 nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilm, amelyeken keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi a kultúrkört.

Az esemény nyitófilmje a Tove című alkotás lesz, Zaida Bergroth rendezésében.

A film Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

A fesztivál egy másik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film, amely elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programjának.

A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be.

Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

A programsorozat utolsó előtti napján, azaz február 19-én hét fontos rövidfilmet láthatnak a jegyvásárlók. Ezek között ismert filmesek, filmes diákok, illetve frissdiplomások munkái egyaránt megtalálhatóak lesznek.

Utóbbiak a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejött hallgatói együttműködésből születtek, amelynek kifejezett célja volt, hogy a kiírt pályázaton nyert fiatalok lehetőséget kapjanak alkotásaik bemutatására a filmnapokon.

Az utolsó napon Mohamed El Aboudi rendező School of Hope (A remény iskolája) című dokumentumfilmet vetítik. A cselekményben egy aprócska iskola fejlődését követhetjük nyomoni a marokkói sivatag közepén.

Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját a globális felmelegedés okozta aszály veszélyezteti.

A filmeket angol nyelven, magyar felirattal vetítik majd. Azok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni az eseménysorozaton, a szervezők két alkalommal is elérhetővé tesznek alkotásokat a Távmozi felületén.

A filmbemutatókon túl számos beszélgetésen is részt vehetnek a látogatók. A nyitófilm után például a Tove főszereplőjével, Alma Pöystivel lesz lehetőség társalogni, január 19-én pedig A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című alkotás rendezőjét, Teemu Nikkit lehet kérdezni.

Február 20-án Mákó Rozi zeneszerző új performansza a Finn Filmnapokon debütál. Az élőben születő hangzásvilághoz Mákó Bori médiaművész komponál digitális festményeket. Az alkotópáros munkái egymásra reflektálva rajzolnak ki egy közös audiovizuális kompozíciót.

Mindezen kívül Teemu Nikki filmrendező regisztrációhoz kötött angol nyelvű mesterkurzust tart február 18-án délután a Toldi Moziban.