Sármos, szép, bájos, vonzó: temérdek szavunk van arra, hogy kifejezzük, ha valakit gyönyörűnek látunk. Az pedig, hogy ki nyeri el a tetszésünket, a legtöbb ember szerint szubjektív. Mégis, amerikai kutatók szerint sokkal mélyebbről gyökeredző oka vannak annak, hogy ki mellett miért tesszük le a voksunkat.

A Texasi Keresztény Egyetem kutatói ezelőtt sosem vizsgált összefüggést mutattak ki az emberi vonzerő és az immunrendszer állapota között.

Megállapításuk szerint általánosságban véve azokat az embereket tartjuk az átlagnál vonzóbbnak és szebbnek, akik erősebb természetes védekező képességgel rendelkeznek.

A tanulmányhoz 159 emberről készítettek smink és arckifejezés nélküli fotókat, illetve vették le a vérüket. A képeket 492 személy rangsorolta az alapján, hogy mennyire tartják az azokon szereplőket fizikailag vonzónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokat tartották a legszebbnek és legszimpatikusabbnak, akiknek magas volt a gyulladások és fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtszámuk.

A kutatók szerint történelmi gyökerű összefüggés áll fenn a közösség által esztétikusnak, vonzónak tartott külső tulajdonságok és a reproduktív siker között - írja a StudyFinds cikke nyomán a femcafe.hu.

Leegyszerűsítve az egészségre utaló külső jegyek azok, amiket az emberek fizikailag vonzónak találhatnak a nagyobb szaporodási siker érdekében.

Nemenként változó

A résztvevőknek a velük ellentétes nembe tartozó személyek fotóit kellett rangsorolniuk. A nők azokat a férfiakat tartották vonzóbbnak, akiknek szervezetében megemelkedett a természetes ölősejtek száma.

A férfiak ezzel szemben azokat a nőket részesítették előnyben, akik kisebb számú fehérvérsejttel rendelkeztek. Az ilyen nők testében magasabb az ösztrogénszint, ami a szaporodás sikeressége szempontjából lényeges.