Lázra vagy fájdalomra sokan nyúlunk aszpirinhez, amely acetilszalicilsav nevű hatóanyagának köszönhetően enyhíti a tüneteinket. Nem egyszer gyermekeinknek is ebből, vagy ennek egy rokonkészítményéből adunk, ám azt kevesen tudjuk: az acetilszalicilsav bizonyos kor alatt végzetes lehet.

Tizenkettő év alatt tilos, egyes kutatók szerint azonban egészen 18 éves korig veszélyes acetilszalicilsavat tartalmazó gyógykészítményt adni gyermekünknek lázas és fájdalommal járó tüneteinek enyhítésére.

Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban.

A Reye-szindróma jellemző módon az influenza vagy bárányhimlő vírusával történt fertőzés után fordul elő, különösen akkor, ha acetilszalicilsavat szedett a gyermek.

A betegségre utaló jel, ha az alapbetegségből való kilábaláskor, nagyjából a 4-5. napon a gyermek hirtelen jött súlyos hányingerre panaszkodik, hányni kezd és felmegy a láza.

Ha nem kap időben segítséget, egy nap leforgása alatt zavarttá válik, amit tájékozódási képtelenség, nyugtalanság, olykor görcsrohamok, eszméletvesztés, súlyos esetben pedig halál követ. Ennek esélye átlagosan 20 százalék.

A májelfajulás véralvadási zavarhoz és vérzéshez vezethet – írja a WEBBeteg.

A portál szerint azok a gyermekek, akik túlélik a betegség heveny szakát, általában teljesen meggyógyulnak, és ha később aszpirint kapnak, nem alakul ki náluk újra a kór.

A súlyosabb tünetekkel küzdőknél később agykárosodás, görcshajlam, rendellenes izommozgások vagy egyes idegek károsodása mutatkozhat.

Ha a gyermeket Reye-szindrómával diagnosztizálják, intenzív osztályra kerül, ahol tüneti kezeléssel javítanak az állapotán. Mindezt megelőzendő ajánlatos más hatóanyagú lázcsillapítót használni, ha a gyermek vírusos eredetű fertőzés tüneteivel küzd.

(WEBBeteg)