A társadalom elfogadott tényként kezeli, hogy a férfiak sokkal könnyebben jutnak el a csúcsra, mint a „gyengébbik nem" képviselői. Bár többségében valóban több orgazmussal büszkélkedhetnek, semmilyen anatómiai megállapítás nem támasztja alá azt, hogy a nőknek ne lehetne ugyanennyi, vagy akár több! De akkor mégis mi állhat a férfiak magasabb csúcsra-jutási arányának hátterében?

A kérdést David Ludden, a Georgia Gwinnett College pszichológia professzora tette fel a Psychology Today oldalán megjelent cikkében, amelyben a Michigani Egyetem két pszichológusának, Verena Kleinnek és Terri Conley-nak egy friss tanulmányát elemzi.

Eszerint a férfiak péniszében és a nők csiklójában ugyanolyan koncentrációban vannak jelen idegvégződések, így biológiailag semmi sem utal arra, hogy utóbbi ingerlése kevesebb eséllyel vezetne orgazmushoz.

Sőt, a férfiakkal ellentétben a nők rövid idő alatt többszörös orgazmusra is képesek, tehát elméletben nekik kellene többször eljutniuk a csúcsra.

De akkor ez miért nincs mégis így?

via GIPHY

Társadalmi okok

Klein és Conley szerint a férfiakat generációk óta arra tanították, hogy úgy érezzék: több mindenhez van joguk, míg a nőket arra, hogy tisztelettudóbbak legyenek.

A férfiak ebből kifolyólag mindig is úgy érezték, joguk van ahhoz, hogy szex közben orgazmust éljenek át. Ha pedig ez nem sikerül, gyakran kétségbeesettekké válnak.

Az évszázadokon át örökített társadalmi normák nyomán a köztudatban az terjedt el, hogy a férfiaknak többször van orgazmusuk, amit sok nő egész egyszerűen máig elfogad és maga is megváltoztathatatlan tényként kezel. Így pedig kevesebb erőfeszítést tesz azért, hogy elérjen a csúcsra.

A szakértők szerint az is elképzelhető, hogy egyes hölgyek azt hiszik, csak a párjuk tudja megadni nekik ezt az örömöt, ők maguknak nem.

Hipotézisük tesztelésére Klein és Conley egy sor vizsgálatot végzett. Az egyik felmérés során arra kérték a nagyjából fele-fele arányban résztvevő nőket és férfiakat, hogy képzeljenek el egy olyan heteroszexuális együttlétet, amelyben csak az egyik fél élt át orgazmust, majd döntsék el, ki legyen a „szerencsés".

A válaszadók közel kétharmada szerint a férfi jutott a csúcsra.

via GIPHY

Egy másik fikcióban egy orvos olyan antidepresszánst írt fel egy súlyos depresszióban és szorongásban szenvedő betegének, amelynek mellékhatásaként a páciens elveszítheti az orgazmusra való képességét. A résztvevőknek arról kellett dönteniük, hogy ez a beteg „Jasmine" vagy „Michael" legyen.

A válaszadók nagyobb valószínűséggel szavaztak Jasmine-re.

Egy utólagos vizsgálatban végül arról kérdezték a résztvevőket, miért gondolják, hogy a férfiaknak több joguk van az orgazmushoz, mint a nőknek.

Sokan vélték úgy, hogy ennek társadalmi oka van, például azért, mert többnyire a férfiak irányítanak szex közben. Mások anatómiai magyarázatot sejtettek a háttérben.

Miután utóbbit a tanulmányban megcáfolták, Klein és Conley szerint egyértelműen a társadalmi hozzáállás eredménye, hogy a férfiak nőtársaiknál gyakrabban jutnak a csúcsra.

Ugyanakkor meglátásuk szerint nem csak arról van szó, hogy a férfiak gyakran önző módon viselkednek, hanem hogy sok nő is úgy gondolja: a férfiaknak joguk van az orgazmushoz, de nekik maguknak nem.

via GIPHY

(HáziPatika.com)