Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására csütörtök hajnalban átfogó orosz támadás indult Ukrajna ellen. Előbb rakétákkal lőttek több nagyvárost: repülőtereket, fegyverraktárakat és laktanyákat támadtak, de néhány lakóépületet is eltaláltak. A fegyveres konfliktussal a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik, az eseményekre pedig nem csupán az ukrán és a hollywoodi sztárok, de a hazai hírességek is reagáltak.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről ide kattintva olvashat.

Ivanna Sakhno

A 24 éves ukrán színésznő-producer, Ivanna Sakhno, akinek nevéhez aTűzgyűrű: Lázadás (2018), A kém, aki dobott engem (2018) és a High Fidelity (2020) című filmek köthetőek, megrázó képekkel jelentkezett az Instagram-oldalán. 

Így néz ki most az otthonomhoz legközelebbi vasútállomás Kijevben. Az, ahonnan iskolába mentem minden reggel; az, ahol a családommal vonatra szálltunk 2004-ben a narancsos forradalom, vagy a 2013-as forradalom miatt. Hazám népe ezt a vasútállomást most menedékhelyként használja. Ukrajnát bombozzák. Ahogy ezt a posztot írom, megszállják ezt a környéket. Ez egy terrorcselekmény. Emberek halnak meg. [...] A szankciók nem akadályozták meg Putyin invázióját. Nem akadályozták meg, hogy az orosz rakéták lakóépületekbe csapódjanak. Nem akadályozzák meg az orosz tankokat abban, hogy áthaladjanak a szülőföldemen. A gyerekek ugyanúgy elveszítik az apjukat a háborúban

– olvasható a színésznő bejegyzésében.

Ivanna Sakhno

Ivanna Sakhno
Fotó: Getty Images/Stephane Cardinale - Corbis

Erika Eleniak

A Baywacth ukrán felmenőkkel rendelkező színésznőjét, Erika Eleniakot megbetegítette lelkileg az orosz támadás. Eleniak dédnagyapja az elsők között telepedett le Kanadában. 

Le vagyok döbbenve. Elszomorodtam és rosszul vagyok attól, hogy Ukrajna támadás alatt van. Büszke vagyok arra, hogy ukrán származású vagyok, ahogy arra is, amit a dédnagyapám, Wasyl Eleniak tett, hogy az ukrán emberek életét jobbá tegye. Nincsenek szavak erre az ördögi viselkedésre. Imádkozom, hogy minden rendbe jöjjön 

– mondta a Fox News-nak az 57 éves színésznő, aki gyerekként az E. T., a földönkívüli című filmben is szerepelt.

Vera Farmiga

Az Egek ura (2009) és a Démonok között (2013) című filmek sztárja, Vera Farmiga ukrán bevándorló szülők gyermekeként született a New Jersey-i Cliftonban. Zárt ukrán-amerikai közösségben nevelkedett, egészen hatéves koráig nem beszélte az angol nyelvet.

A színésznő, akit korábban Oscar-díjra jelöltek, azzal fejezte ki együttérzését, hogy az Instagram-oldalán megosztott egy részletet Ukrajna himnuszából.

Maksim Chmerkovskiy

Dancing With the Stars korábbi koreográfusa, az ukrán-amerikai latin társastánc bajnok, Maksim Chmerkovksiy a Kijev ellen indított támadásról tett közzé néhány videót. Úgy fogalmazott, rendkívül nagy stresszel kell megbírkózniuk most.

Sohasem leszek már a régi. Ez az egész nagyon megterhelő. Olyan érzések kavarognak bennem, mintha már átéltem volna ezt. Éppen úgy érzem most magam, mint amikor a 90-es években eljöttünk innen. A traumám, amin sikeresen túltettem magam, megint visszajött. Csak nemrég sikerült megfeledkeznem a szorongásaimról, és végre csak olyan dolgok miatt aggódtam, mint a grillezés. Sírok, ahogy ezeket a sorokat írom, mert bőven elég lenne az embernek az, ha csak a grillezés miatt kellene aggódnia, nem egy kib.szott háború miatt. Öleljétek meg a szeretteiteket!

– írta Chmerkovksiy.

Mila Kunis

A Fekete hattyú című film szereplője, aki az ukrajnai Csernovic településen született, hétéves volt, amikor szüleivel és testvérével az Amerikai Egyesült Államokba antiszemitizmus elől menekültek. A zsidó származású színésznő nem ragaszkodik gyökereihez, és 2014-ben a kijevi tüntetések idején sem kommentálta az eseményeket.

Vagy száz interjúban beszéltem már arról, hogy Amerikába költöztem. Ez a lehető leghétköznapibb téma, olyan, mint minden bevándorló története. Tudom, mi a következő kérdésed, úgyhogy hagyjuk ki. Meg fogod kérdezni, hogy mit gondolok arról, ami most Ukrajnában zajlik. Az, hogy 7 éves koromig ott éltem, nem jelenti azt, hogy Ukrajnával azonosulok

– magyarázta egy korábbi interjúban Kunis, akinek szavait a 24.hu idézte. A színésznő egyelőre nem reagált a kialakult háborús helyzetre.

Bocsássatok meg!

Az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségek elmérgesedésének kapcsán egy orosz film- és szinkronszínésznő, Irina Starshenbaum is megszólalt. Oroszország nevében kért bocsánatot az ukrán néptől. 

Hogyan jutottunk el idáig? Miért? És miért emkékezünk minden évben május 9-én arra, hogy a háború mennyi veszteséget és fájdalmat okozott? El sem akarom hinni! Ezt nem mi választottuk. A háborút semmi sem indokolja. Szavakat sem találok a fájdalmam és a rémületem kifejezésére. Ukránok, bocsássátok meg a tehetetlenségemet. Azonnal véget kell vetni ennek a szörnyűségnek

– fogalmazott  Starshenbaum.

Nem értik a világsztárok

Hollywoodban sem értik, hogy Vlagyimir Putyin elnök miért indított háborút Ukrajna ellen. Nemtetszését többek között Stephen King, Arnold Schwarzenegger, Miley Cyrus, Cardi B és Mark Ruffalo is kifejezte a helyzettel kapcsolatban.

„Szeretetet és imákat küldök Ukrajna, Oroszország és Európa minden ártatlan emberének, akit elragad az egyoldalú erőszak és a pusztítás szomorú és maró pillanata, különös tekintettel a fiatalokra. Nem tettél semmit, amivel kiérdemelnéd ezt a perverziót és obszcén látványt”

– írta a Facebookján Mark Ruffalo.

A hazai sztárok is aggódnak

A széles körben ismert hazai személyek is döbbenten figyelik az orosz-ukrán konfliktust. Többek között Tóth GabiSzebeni IstvánVujity TvrtkoFehérvári Gábor AlfrédDobó Kata és Majka is posztolt. A kárpátaljai Váriból származó színész, Józan László arról is beszélt, mi folyik a régióban. Mint mondta, félóránként-óránként beszél a családjával, akik már összepakolták a legszükségesebb holmikat, ruhákat, iratokat.

( Fox News , Entertainment Weekly , Wion )