Az orosz csapatok február 24-én vonultak be Ukrajnába. Elsődlegesen az ország repülőtereit, fegyverraktárait támadták, de eltaláltak néhány lakóépületet is. A legújabb hírek szerint mostanra a civileket is bombázzák, megindultak Európa legnagyobb atomerőműve felé, hazánkba pedig már több, mint 62 ezer menekült érkezett. Az Egyesült Államok további szankciókat helyezett előtérbe Oroszország ellen, ahol kevesen tudják, de 105 évvel ezelőtt pont ezen a napon tört ki lázongás. A levegőt akkor ott lengte be puskapor, a februári forradalom következményeként dőlt meg a cári rendszer.

Bár a Gergely-naptár szerint a forradalom kitörése 1917. március 10-re tehető, akkoriban az oroszok még a Julián-naptárat használták, amely szerint február 27. volt az általános elégedetlenségi sztrájkból kinőtt felkelés kitörésének napja.

Elsősorban a mezőgazdasági dolgozók körében kezdődtek tüntetések az akkori fővárosban, Szentpéterváron. A nélkülözések, a nyomor és az élelmiszerhiány teljesen a cár ellen fordította a közvéleményt.

Ezzel indult meg a cári rendszer bukását eredményező eseménysorozat. Az utcára vonuló tömegben egy idő után szinte minden társadalmi csoport képviseltette magát, később pedig a lázadás leverésére küldött hadsereg is felkelt a cár ellen.

Bár a forradalom pontos kezdetének időpontja kapcsán megoszlanak a vélemények – egyesek szerint már február 23-án kitört a felkelés –, feljegyzések szerint február 27-én egyeztek meg egy ideiglenes kormány létrehozásáról. II. Miklós, teljesen nevén Nyikolaj Alekszandrovics Romanova a tanulságokat levonva végül lemondott a trónról öccse javára, aki még aznap megtett ugyanezt. Ezzel pedig a cárizmus megszűnt létezni, és megalakult az első ideiglenes kormány Lvov herceg vezetésével, akit később Kerenszkij követett.

Még ugyanebben az évben újabb forradalom tört ki októberben, amelynek során letartóztatták az ideiglenes kormány tagjait. A hatalmat a szovjetek vették át, elnökükké Lenint választották, 1918. július 10-én pedig megalakult az első szovjet alkotmány.

Egy héttel később a kormány legfelső szintű parancsa ellenére a bolsevikok kivégezték a kezükre került II. Miklóst és családját, köztük Anasztázia hercegnőt, akinek mivoltát a mai napig legendák övezik.

A néhai hercegnő életét filmben és rajzfilmben is feldolgozták.

A Julián-naptár szerint ma 105 éve kitört februári forradalom eseményei tehát elvezették a cári Oroszországot a Szovjetunió létrejöttéhez, amelynek gyermekeként született 1952. október 7-én Vlagyimir Putyin. Az országot immár 22 éve irányító politikus pedig elődeihez hasonlóan nem riad vissza attól, hogy vérrel próbálja átfesteni Európa térképét.