A sáfrányt az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon, vörös aranynak is nevezik. Jótékony hatásairól már közel 4000 évvel ezelőtt, az ókori írások is beszámoltak, napjainkban pedig egyre több szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal is igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat.

A Jóféle sáfrányt (Crocus sativus L.) főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye.

Fontos antioxidánsokat tartalmaz

A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak. Ezek antioxidánsok, amik hozzájárulnak a szabadgyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez és fenntartják a szervezet egészséges egyensúlyát.

A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány antidepresszív hatásának tanulmányozására irányul. Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is. A kutatások azt mutatják, ha valakinek hangulati zavarai vannak – rosszkedv, lehangoltság –, akkor a sáfrány egyik hatóanyagai képesek visszaállítani a szabadgyökök egyensúlyát, ezáltal a sáfrány rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet

– mondta Heckenberger-Nagy Evelyn, pszichológus és dietetikus.

A lelki egyensúly visszaállítására

A sáfrányt nemcsak a színe miatt hívják napfényfűszernek, hanem azért is, mert hozzájárulhat a stressz okozta kiegyensúlyozatlanság hatékony kezeléséhez.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy olykor tartósan rosszkedvünk van, főleg a téli időszakban fokozottabban jelentkezhet a lehangoltság is. Lelki egyensúlyunk visszaállításához manapság egyre népszerűbb a természetes hatóanyagok használata. A sáfránnyal például számos klinikai vizsgálatot végeztek, ami alapján hatékony megoldást jelenthet ilyen helyzetekben. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogyha súlyosnak érezzük a tüneteinket, mindenképp azonnal forduljunk szakorvoshoz

– árulta el a szakértő.