Az orosz-ukrán konfliktus nemzetközi következményei egyre tetőznek: először az Egyesült Államok szankcionálta az orosz érdekeltségbe tartozó cégeket, korlátozta a repülőjáratokat, mostanra pedig az egyszerű orosz polgárok, sportolók és művészek is be lettek skatulyázva: a 75. cannes-i fesztivál szervezői közölték: nem kívánnak orosz delegációt fogadni, és nem szeretnék, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

Mint ismert, az orosz csapatok február 24-én vonultak be Ukrajnába. Elsődlegesen az ország repülőtereit, fegyverraktárait támadták, de eltaláltak néhány lakóépületet is. Később a civileket is bombázni kezdték, megindultak Európa legnagyobb atomerőműve felé, hazánkba pedig mostanra 105 ezer menekült érkezett.

A világ a történtek következtében megkezdte Oroszország és polgárainak kirekesztését - az élet minden területén.

Úgy döntöttünk, hogy amíg a háború nem marad abba az ukrán népnek megfelelő feltételekkel, nem fogadunk hivatalos delegációkat Oroszországból, és nem fogadjuk el az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy jelenlétét

– olvasható a cannes-i filmfesztivál közleményében.   

Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen

- tették hozzá a szervezők azokhoz a művészekhez és filmesekhez intézett üzenetükben, akik „nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát".   

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i fesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai orosz invázióról. A mustrát május 17. és 28. között rendezik meg a francia tengerparti városban.   

A közlemény emlékeztet arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak.   

Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében

– írták a szervezők.

(MTI)