Az öregedés gondolata sokunkat tölt el szorongással, a folyamat lassítására pedig hajlamosak vagyunk nemcsak természetes, hanem mesterséges beavatkozásokhoz folyamodni. Ezek a megoldások ugyanakkor csak ideig-óráig hatnak: a bőrünk akkor marad sokáig szép, ha figyelünk a relaxációra, időben lefekszünk aludni, egészségesen eszünk, pótoljuk a kollagént és rendszeresen mozgunk.

A testünkben minden összefügg mindennel, és nem mindegy, hogy hogyan tartjuk karban az egész rendszert, beleértve az idegrendszerünket és a lelkivilágunkat is. Nem elég a bőrünk épségét csak kívűlről kezelni, és várni, hogy a krémektől vagy a botoxtól eltűnik majd a ránc. 

A kanadai LaLonde kutatás szerint az öregedési folyamatot a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, az alvás hiánya és a stressz befolyásolják, tehát ahhoz, hogy a fiatalságunkat minél tovább megőrizzük, elsősorban az életmódunkon kell változtatnunk.

A dohányzás, a szmog, az UV sugárzás köztudottan káros hatással vannak a bőrünk egészségére, és a lelki állapotunktól is függ, hogy milyen gyorsan borítják el testünket a ráncok

– árulta el Bús Tímea anti-aging szakértő. A Collagen Cocktail SMART-aging program vezetője egyben felhívta a figyelmet a fiatalságot őrző, szervezetünkben is megtalálható anyag, a kollagén fontosságára.

Mint ismert, a kollagén egy fehérje típus, amely a sejtek közti tér kitöltéséért felel. Elengedhetetlen a csontok rugalmasságához, a porcszövet felépítéséhez, illetve ez az anyag felelős a szervek és a szövetek elasztikusságáért.

via GIPHY

A bőrünk majdnem 75 százaléka kollagén, és az egész testünk majdnem 30 százaléka is az, nem véletlenül tartják a fiatalság esszenciájának.

Rossz hír a vegánoknak, hogy a kollagént a fel nem használt állati csontokból tudják kinyerni, a növényekben nem található meg ez az anyag. Ha megiszunk naponta 2 liter kollagénes üdítőt akkor sem biztos, hogy a szemráncainkban hasznosul, mivel a kollagén oda vándorol, ahol a legnagyobb szüksége van a szervezetnek, és ha gyakran fáj a térdünk, akkor az ízületekbe fog beépülni

– hívta fel a figyelmet Honti Edit kozmetikus, anti-aging specialista.

Bár a szervezetünk maga is termel kollagént, ahogy öregszünk, a mennyisége egyre csökken, míg nagyjából 50-60 éves korunkra a termelés teljesen leáll. 

A szakemberek szerint pótolhatjuk a kollagén készleteket olyan ételekkel, mint a tojás, halak vagy kocsonya, de akár húsleves formájában is. Ez utóbbit 12-48 órán át kell főzni és legalább napi 1 litert érdemes meginni belőle. Emellett kiemelten fontos a megfelelő minőségű alvás. Hiába van meg a 8 óra, ha hajnali 2-kor fekszünk le, és reggel 10-kor kelünk. Ha felborul a biológiai óránk, a sejtjeink egyszerűen nem tudnak megfelelően regenerálódni.