Bár a szomszédunkban zajló háborús konfliktus napról napra tetőzik, a magyar-ukrán határnál nem borzolják támadások a kedélyeket. Mégis, a puskaporos helyzet az élet több területén, egyebek mellett a lakáspiacon is óvatosságra inti a magyarokat.

Az ingatlan.com elemzése szerint az eddigi növekedéshez képest visszaesett hazánkban az eladási kedv a háború kitörése óta.

Február első felében még élénk volt a piac, ám a háborús események visszavetették az eladási kedvet, a konfliktus kitörése óta 27 százalékkal csökkent az egy nap alatt feladott átlagos hirdetésszám

– árulta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Februárban az előző hónaphoz képest 81-gyel több településen lehetett az eladó lakóingatlanok közül válogatni. Több, mint 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 9 százalékkal több volt, mint januárban. Ugyanakkor tavaly februárhoz képest 20 százalékkal mérséklődött a friss kínálat.

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. A konfliktus kialakulásáig közel 400 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra februárban, ám a csatározások megkezdésével a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent.

A kereslet visszafogottsága február végén a már említett bizonytalansággal és a vevők óvatosságával magyarázható. Egy-egy nagyobb döntésnél, mint például a lakáseladás vagy hitelfelvétel, sokan kivárnak. De ez várhatóan átmeneti jelenség lesz

– tette hozzá Balogh. Kiemelte: a döntésüket a konfliktus miatt elhalasztó eladók és vevők a háború végét követően egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

Lakhatási felajánlások érkeznek a menekülteknek

A háború elől menekülők részére lakhatási felajánlásokat gyűjt az ingatlan.com. Erről részletesebb információk ide kattintva olvashatók.