shutterstock 708811612

Tudta? Ez a 3 élelmiszer óriási stresszt okoz

2022.03.04. 09:00

Bizonyos ételeknek igen nehéz ellenállni – főleg, ha diétázik az ember –, és sokszor még akkor sem tudjuk megállni, hogy elfogyasszuk ezeket, ha pontosan tudjuk, hogy nem tesznek jót szervezetünknek.

Bizony vannak olyan ételek és italok, amelyek idegessé, feszültté tehetnek minket.

Almalé

A nehezen emészthető rostokat tartalmazó almelében lévő f ruktóznak köszönhetően a stresszhormon túlzott mértékben is felszabadulhat. Ez olyan tüneteket is előidézhet, amik pánikroham esetén szoktak jelentkezni. 

shutterstock 204835342
Fotó: Shutterstock

Szójaszósz

A sok glutént tartalmazó, aromás és sötét öntetet gyakran használják ázsiai ételekhez. Ha valaki érzékeny a gluténra, annál allergiás reakciót is kiválhat, de bélirritáció is kialakulhat tőle. A gluténról úgy tudni, hogy elősegíti a depressziót, így amennyiben hajlamosak vagyunk rá, a szójaszószt inkább kerüljük. 

shutterstock 317404682
Fotó: Shutterstock

Tofu

A tofu is idegessé, nyugtalanná tehet bennünket. Azért van ez, mert  úgynevezett tripszineket tartalmaz, amelyek megnehezítik az emésztést. A tofuban réz is van, ami szintúgy  elősegítheti a nyugtalanságot. A  femcafé.hu  azt írja, hogy éppen emiatt sokan inkább a könnyebben emészthető, szójababból, árpából, rizsből készült erjesztett pasztát, azaz a  miso-t fogyasztják.

shutterstock 561197323
Fotó: Shutterstock