Hogy megkönnyítsük a bérlők és bérbeadók helyzetét, hoztunk néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy mire érdemes figyelni.

A bérlő késik a díjfizetéssel, lelakja a lakást, egyáltalán nem fizet, de kiköltözni sem akar. Ezzel szemben a bérbeadó nem segít, nem javít, nem adja vissza a kauciót, vagy esetleg jogtalanul vonogat le az összegből olyan károkért, amit nem a bérlő okozott – kezdte a lehetséges problémák felsorolásával Máriás Áron ügyvezető, aki hasznos tanácsokkal látta el mindkét felet arról, mire érdemes figyelni.

1. Használjuk ki a hirdetési felületekben rejlő lehetőséget

Magyarországon jelenleg 5-6 olyan hirdetési portál érhető el, ahol bérbeadó lakást lehet hirdetni, illetve kiadó lakás után lehet érdeklődni. Minél többet használunk ezekből a platformokból, annál nagyobb hatékonysággal találunk majd tulajdonosként bérlőt és bérlőként lakást. Ennek egyszerű a magyarázata: kevesen veszik a fáradtságot, hogy minden online felületen jelen legyenek, hiszen ez egy idő- és energiaigényes feladat. Így nagy előnyt kovácsolhat az a személy, aki az elején nagyobb energiát mozgósít, és később ezért nem fájlalja a fejét. Az extra hatékonyság érdekében érdemes igénybe venni a különböző portálok által kínált prémium hirdetési csomagokat és hirdetésfigyelőket, mivel ezek segítségével könnyen lekörözhetők a konkurenciák.

2. Ismerjük meg egymás hátterét

Egy bérleti szerződés megkötése előtt szinte kötelező előre tájékozódni a másik szerződő fél személyét illetően, hiszen egy legalább egyéves megállapodás megkötése komoly elköteleződéssel jár. A bérlő vegye fel a kapcsolatot a bérbeadóval, tegyen fel kérdéseket és nyugodtan kérje be a lakás helyrajzi számát, amely alapján ingyenes lekérhető az ingatlan tulajdoni lapja az ügyfélkapuból  – ezáltal könnyedén tisztázható a tulajdonosi háttér. Soha ne kapkodjunk, ne hagyjuk, hogy sürgessenek minket, és bízzunk benne, hogy az ideális lakás úgyis megvár. 

A bérbeadó pedig kérjen információkat a bérlő fizetőképességét illetően. egy ilyen hosszútávú üzleti kapcsolatnál ugyanis korántsem elegendő a kölcsönös szimpátia.

Lehetőség van munkáltatói igazolást, keresetigazolást vagy bankszámlakivonatot kérni, hiszen a jó bérlőnek nincs takargatnivalója.

3. Készüljön közjegyzői okirat

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy hosszútávú és zökkenőmentes bérbeadó-bérlő kapcsolat alapja a részletesen megírt bérleti szerződés, amit általában nem az internetről fogunk tudni letölteni. Ha nincs talonban egy jól bevált szerződésünk, úgy mindenképpen ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulni, hogy professzionális megállapodás szülessen. A szerződés mellé feltétlenül készüljön közjegyzői okirat is, hiszen ez minden érintett fél számára komoly előnyökkel jár. A bérbeadó számára megnyugtató lesz, hogy a bérlő tiszta szándékkal kíván költözni, a bérlő pedig biztosítékot kap a közjegyzőn keresztül, hogy a bérbeadó is elkötelezett a bérleti szerződés mellett.