Emlékszik a világ leghalálosabb tavára? Míg 12-es pH-jával az a leglúgosabb állóvíz a Földön, az Új-Zélandi Északi-szigeten található Roto Karikitea az egyik legsavasabb.

Leginkább egy radioaktív lerakóhelyre hasonlít a Rotoura nevű településhez közeli Wai-O-Tapu Nemzeti Parkban található, neonzöld színű, bűzös kéntó, elterjedtebb nevén az Ördögfürdő.

Míg a park számos más hullámzó, pezsgő geotermikus látnivalónak ad otthont, a leghalálosabb mégis ez, a legcsendesebben megbúvó állóvíz.

Ugyanakkor bármennyire is veszélyes, egy valódi természeti csodaként tartják számon.

A mélyedés, amelyben fekszik, valószínűleg egy hatalmas, földalatti kitörés során jött létre. Különleges színét a felszínre emelkedő és a vízen lebegő kén - és egyéb ásványi lerakódások adják, amelyeken megtörik a napfény.

Felhőtlen időben a víz fényesebben ragyog, míg borús napokon tompább a színe. 

Míg a zöld szín az ásványok aktivitását mutatja, a nemzeti parkban más, a kék és a vörös árnyalataiban tündöklő állóvizek egyéb vulkanikus elemeket jelölnek.

A 2-es pH-értékű, 14 Celsius-fokos tó rémisztő becenevének eredete ismeretlen, bár kiindulva a természetellenesnek tűnő neonzöld látványból, nem nehéz elképzelni, ahogy maga a Sátán emelkedik ki belőle.

Mindenesetre a parkban fellelhető többi természeti különlegességgel együtt ennek is rendszeresen a csodájára járnak.