Védhet a demenciától, lassíthatja a kialakulását a nagy háztartás, a családi kötelékek egy nemrég megjelent ausztrál tanulmány szerint.

Több mint 180 ország 60 évesnél idősebb lakosai életszínvonalának változásait elemezte az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja. Azt találták, hogy a családban élők körében kisebb eséllyel alakult ki demencia, vagyis elbutulás, mint az egyedül élőknél, tekintet nélkül más tényezőkre, köztük az életkorra vagy az urbanizációra. A tanulmány bizonyította, hogy a közösségben élés gyakorlati előnyökkel jár.

Azon kevés faj egyike vagyunk, amely az évezredek során alkalmazokodott ahhoz, hogy kiterjedt családi csoportokra támaszkodjon. A kis közösségekben általában rendszeres étkezési idők vannak, beszélgetés, az emberek ellenőrzik bevette-e a családtag a gyógyszereit, ösztönzik a rendszeres tevékenységet.

– írta Maciej Henneberg, a tanulmány vezető szerzője közleményében.

Ez az elköteleződés - amennyiben pozitív - serkenti a gyakran kötődéshormonnak hívott oxitocin termelődését, melyről kimutatták, hogy előnyösen hat az egészségre azzal, hogy védi a szívet és az érrendszert, amely az úgynevezett vaszkuláris demenciával függ össze. Ezáltal lassíthatja is a demencia kifejlődését.

– tette hozzá. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a világon több mint 55 millióan élnek demenciával, az esetek akár 70 százaléka köthető az Alzheimer-kórhoz.

A világon a demencia a hetedik a halálokok között – írja az MTI.