Dr. Asztalos Gabriella bőrgyógyász a Velvetnek összegyűjtötte, hogy milyen módszerekkel és összetevőkkel tudjuk felkészíteni bőrünket a tavaszi megújulásra.

A szakember szerint különösen fontos, hogy csak bevizsgált termék mellett tegyük le a voksunkat, hiszen káros következményei lehetnek a gyenge minőségű készítményeknek. Ráadásul hosszú távon a pénztárcánk is bánhatja, ha rosszul választunk, és végül a kukában kötnek ki a kozmetikumok.

A termékek mellett azok használata is különösen fontos, ám az alábbi pontok betartásával biztos nem lőhetünk mellé.

Megfelelő arctisztítás

A hatékony tisztítás mindennek az alapja. Ugyanúgy a napi higiénia része kell legyen, akár a fogmosás vagy a zuhanyzás, hiszen amellett, hogy megszabadítjuk a bőrt a szennyeződésektől, elősegítjük a hatóanyagok eljutását a megfelelő rétegekbe.

Dr. Asztalos Gabriella hangsúlyozza, hogy nemcsak az esti, hanem a reggeli rutin részeként is érdemes tisztítani, hiszen az éjszaka során méreganyagok szabadulnak fel, amelyeket el kell távolítani.

Esti rutinnál a sminklemosó olajjal kezdjünk, majd vízbázisú, alacsony pH-jú arctisztítóval folytassuk, amely segít eltávolítani a már fellazított, de kitartó szennyeződéseket is. A reggeli tisztításnál nincs szükség két lépésre, a bőr állagától függően akár a csapvíz is elég lehet. A tisztítás után nem szabad kihagyni a fényvédőt sem, amit szintén egész évben érdemes alkalmazni.

Tonerek

Bőrünk természetes kémhatása enyhén savas, aminek visszaállításában a tonerek segíthetnek. Ha sérül a pH-tartomány, akkor a kórokozók elszaporodása is valószínűbb, amely irritációt és kipirosodást okozhat. Egy jó minőségű toner ráadásul gazdag tápanyagokban, és képes arra, hogy megkösse a nedvességet a bőrben. Ezen kívül abban is segít, hogy a később felvitt szérumok hatóanyagai jobban felszívódjanak.

Növényi kivonatokkal a ráncok ellen

A stabil napi rutin sokat segít abban, hogy bőrünk állapota pár év múlva meghazudtolja a korunkat, ám ha komolyan szeretnénk tenni az öregedés ellen, akkor érdemes más, hatékony anti-aging hatóanyagokat is bevetnünk. Ilyenek például a retinoidok vagy a bakuchiol, amely 100 százalékban természetes gyógynövénykivonat a malájtea magjából és leveleiből. Utóbbi kevésbé irritálja a bőrt, különleges antioxidáns hatással bír, serkentően hat a kollagéntermelésre, és képes csökkenteni a ráncokat, valamint a hiperpigmentációt.

Figyeljük a termékek lejáratát!

A szakértő szerint a jó minőségű összetevők kiválasztása mellett legalább olyan fontos, hogy figyeljük a kozmetikumok lejárati idejét is, utána pedig semmiképp se használjuk őket, hiszen a bakteriális fertőzések melegágyai lehetnek.

A termékek hátulján vagy alján található, számmal, valamint nagy M betűvel jelölt adat mutatja, hogy az adott kozmetikum meddig használható felbontás után.