Rossz vérellátás, cukorbetegség, netán pszichés probléma legyen az oka, a merevedési zavar sok férfit érint. A legtöbben mégsem mernek orvosi segítséget kérni, inkább homokba dugják a fejüket. A potencia problémáknak azonban számos kezelési lehetősége létezik.

Merevedési zavar többnyire olyan férfiaknál jelentkezik, akik korábban képesek voltak erekciót fenntartani. A legtöbb esetben a probléma átmeneti és gyógyszeres kezeléssel, ritkább esetben műtéti beavatkozással visszafordítható.

A különböző terápiás módszereket dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa foglalta össze a HáziPatika.com-nak. Mint azt kiemelte, a megfelelő eljárásokat mindig személyre szabottan kell megválasztani.

Rövid távú kezelés

Olyan jellegű segítség, amely adott esetben segít az erekció fenntartásában, ám nem oldja meg a kiinduló problémát. Ez olyan állapotoknál jelenthet megoldást, mint a cukorbetegség vagy az érszűkület.

A kiinduló ok kezelése

Ha a merevedési zavar egy alapbetegség tünete, akkor elsősorban ez utóbbit kell gyógyítani. A beszűkült artériákat például gyógyszeresen és életmódváltással is lehet kezelni, az így visszaállított szív- és érrendszeri egészség pedig a probléma megszűnését eredményezheti.

Pszichológiai kezelés

A merevedési zavart sokszor pszichés probléma okozza, ennek feloldásában pedig pszichológus, szükséges esetben pszichiáter segíthet. A leggyakoribb lelki okok közé tartozik a kezeletlen stressz, az alacsony önértékelés és a boldogtalan párkapcsolat.

Életmódbeli változtatások

Ha a probléma hátterében cukor- vagy szívbetegség áll, sokat segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, a súlyfelesleg leadása és a rendszeres mozgás.

Medencefenéki gyakorlatok

Vizelésnél és ejakulációnál a medencefenék izmai segítik a férfit. Megerősítésük hozzájárulhat a folyamatok megfelelő működéséhez, egyes kutatások szerint a cukorbetegeknél is. Az interneten számos videó segíti a különböző gyakorlatok elsajátítását.

Gyógynövények és alternatív terápiák

Egy 2018-as tanulmány szerint a ginzeng, a fenyőkivonat és a maca sokat segíthet az erekciós zavarok kezelésében, valamint az orvosi akupunktúra is hatásos lehet enyhébb esetekben.

Gyógyszerváltás

Mivel bizonyos gyógyszerek - például vérnyomáscsökkentők és koleszterincsökkentők - ronthatnak a panaszon, ezért a probléma kivizsgálásakor fontos beszámolnunk a szedett gyógyszerekről. Előfordulhat, hogy a készítmények leváltása is megoldást hozhat.

A szakember továbbá megjegyezte, hogyha a tradicionális eljárások nem válnak be, péniszpumpa használata is szóba jöhet.

Amennyiben a merevedési zavar nem csupán egyszeri alkalommal jelentkezik, az ettől érzett stressz a későbbiekben tovább ronthat az állapoton. Ebbe az ördögi körbe azonban nem szabad beletörődni, hanem érdemes minél előbb kivizsgáltatni a problémát. A szakszerű és akár több irányú kezelés ugyanis rendezheti a helyzetet

– emelte ki.