Van, akinek már egyetlen pohár bor megárt, míg másnak ehhez egy teljes üveggel kell meginnia. Természetesen sok múlik azon, hány kilót nyomunk, mennyit ettünk és ittunk aznap, valamint az is számít, milyen lelki állapotban vagyunk éppen. Mindezen túl egyéb tényezők is közrejátszanak abban, hogy ki mennyire bírja az alkoholt, illetve hogy mennyire szenved a másnapi macskajajtól.

A másnaposság azoknak a kellemetlen érzéseknek az összefoglaló neve, amelyeket alkoholfogyasztás után tapasztalunk. Tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, szédülés, álmosság, koncentrációs zavarok, hasmenés, hányás, szorongás és ingerlékenység.

Mindez néhány órától egy teljes napig tarthat.

A szakemberek szerint a kellemetlen tünetek hátterében a kiszáradáson, bizonyos hormonok szintjének változásain, az alacsony vércukorszinten, a szív-és érrendszer fokozott terhelésén, az alvászavaron, a savasodással járó gyomor-és bélbántalmakon túl az alkohol lebomlása során keletkező méreganyagok szervezetünkre gyakorolt hatása áll. 

Egy koreai kutatás szerint ez közvetlen hatással van az immunrendszerünkre, így az elmélet alapján

a másnaposság nem más, mint a természetes védekezőrendszerünk felfokozott reakciójának következménye.

via GIPHY

A másnapos emberek szervezetében ugyanis kimutathatóan magasabb a gyulladásokkal és fertőzésekkel összefüggő citokinek mennyisége.

Ha például egészséges emberek külső forrásból nagy mennyiségű citokint kapnak, akkor másnaposságra emlékeztető tüneteik lesznek – még akkor is, ha nem fogyasztottak előtte alkoholt – írja az EgészségKalauz.

Hogy a másnapossággal járó tünetek kinél hogyan, milyen formában és mennyire erősen jelentkeznek, egyénenként változó. Az alkohol káros hatásai természetesen befolyásolhatóak megfelelő étel- és italfogyasztással, valamint pihenéssel, de 

mint sok minden másban, a genetikánk ebben a kérdésben is hatalmas szerepet játszik.

Bizonyos gének ugyanis fogékonyabbá tehetnek minket az alkohol hatásaira, és már kis mennyiség is izzadást, hányingert, fokozott kézremegést és egyéb problémákat okozhat a génvariációk hordozóinál.

Hogyan befolyásolja mindezt az életkor?

via GIPHY

Egyes kutatási eredmények szerint a fiatalabb korosztály tagjai jobban bírják az italt, míg más szakemberek azon a véleményen vannak, hogy pont az idősebbeket érinti kevésbé a másnaposság.

Ennek oka az alkoholfogyasztási szokások megváltozásában keresendő.

Az idősebbek általában hosszabb idő alatt isszák meg ugyanazt a mennyiséget, és gyakran falatoznak mellette, ez pedig kevésbé megterhelővé teheti az alkoholizálást a szervezet számára.