Mindenki ismeri a mondást, miszerint a nagymama főztjéhez semmi sem fogható. Ezt az örök gondolatot ragadta meg egy New York-i étterem, ahol különböző országok nagymamái állítják össze, és készítik el a menüt.

Mindenki a csodájára jár az Enoteca Maria elnevezésű étteremnek, amelynek ötlete egy bizonyos Joe Scaravella fejéből pattant ki több, mint 10 évvel ezelőtt. Elképzelése az volt, hogy összecsődíti a világ különböző tájainak nagymamáit, és igazi, nemzetközi konyhát nyit házias ízekkel.

Ötletét meg is valósította: a Staten Island-i Saint George városrészen helyet kapó étterem kínálatát

Peruból, Olaszországból, Japánból, Spanyolországból és Indiából érkező nagymamák állítják össze, vezetik a csapatot és készítik el az ételeket.

A Földjáró cikke szerint a legtöbb ‘nonna’ Olaszország különböző régióiból érkezik, ennek nyomán az étteremnek van egy állandó, házias olasz ételsora. Ugyanakkor valóban akadnak néhányan a világ minden csücskéből, így a napi étlap és ajánlat mindig változik. Hogy éppen mely nagymama, mely fogásokkal érkezik az este folyamán, azt az étterem a honlapján közli.

A dolgos nagymamák különböző kurzusokat is hirdetnek, főzőtanfolyamaikon és továbbképzéseiken különböző tésztaételek, sütemények, sültek, rakott fogások és egyéb ínyencségek készítésére tanítják ki a következő nemzedéket.

Az Enoteca Maria népszerűsége töretlen, megnyitása óta folyamatosa érkeznek a kedves és tapasztalt nagyik, hogy estéről estére valami igazán otthonosat és szívet-lelket melengetőt főzzenek az étterem vendégeinek.

Munkájukat a világ legfontosabb étteremkalauza, a Michelin Guide, Bib Gourmand minősítéssel jutalmazta.

Ezt azoknak az éttermeknek ítélik meg, amelyek nagyon jól elkészített, mégis mérsékelt áron elérhető ételeket kínálnak, és ezt sikerül is tartaniuk.

Az amerikai szaksajtó is évről évre beválasztja az Enoteca Mariát a legotthonosabb, legjobb társasággal is megjárható éttermek közé.

(Cikkünk vezető képe illusztráció!)