Nyolc évvel ezelőtt, 2014 őszén adták át a Lengyel Filharmonikusok Csarnokát az ország északnyugati csücskében található festői városban, Szczecinben. A mesébe illő épületet egy spanyol stúdió tervezte.

Tizenháromezer négyzetméteren terül el, fő koncertterme pedig ezer látogató befogadására képes: a Lengyel Filharmonikusok Csarnokát 2014 szeptemberében adták át a zenekarnak, az épületet hét teljes évig építették. A kitartó munkának meglett a gyümölcse, 

a csarnok 2015-ben elnyerte az Európai Unió Kortárs Építészeti Díját.

A város egyik legújabb és építészetileg legérdekesebb intézménye csupa csúcs, csupa tüske. Első ránézésre olyan, mintha a Jégvarázs című animációs film egyik jelenetében járnánk. A kialakítás feltehetőleg nem véletlen, ugyanis a ‘szczyt’ szó, amelyből feltehetőleg a település neve ered, lengyelül csúcsot jelent.

A látványos csarnok küllemével és az ott tartott koncertekkel is sokakat vonz Szczecinbe, amely települést főleg az azt körülölelő rengeteg víz, és a több, mint 500 hektárnyi zöldterület miatt kedvelik.

Az Odera folyón felül a Dąbie-tó is a városhoz tartozik, így sok a hajókirándulásos programlehetőség és természetesen strandokból sincs hiány. A júniusi „tenger napjai” fesztivál híres és szeretett rendezvény – írja a Földjáró.

A helység részét képezi továbbá 15 park, néhány városi erdő, valamint a közparkban található rózsákkal teli botanikus kert.

Bár a Lengyel Filharmonikusok Csarnoka hatalmasat dob a város turizmusán, a helyiek kevésbé kedvelik. Már az építésekor is furcsállták a város megszokott építészeti stílusaival szinte összeegyeztethetetlen kialakítását, többen pedig máig nem értik a belváros csúcsos „jégtömbjének” szerepét.

Ugyanakkor elismerő pillantásból is egyre több van, pláne, ha a koncertcsarnok kifogástalan akusztikáját, és a modern megoldások egyéb előnyeit is megtapasztalták.