Rengetegen vannak szerte a világon, akik kávéval indítják a napjukat. Sokan napközben is legurítanak egy-két csészével, és bár a koffeines ital jótékony hatásai igazoltak, egyes betegségek esetén előfordul, hogy egészségünk megőrzése érdekében le kell mondanunk kedvenc feketénkről. Mutatjuk, melyek ezek.

Gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek olyan krónikus, autoimmun kórállapotok, amelyek a vékony- és vastagbelet is érinthetik. Ilyen a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az érintettek állapotát nagyban befolyásolják az étkezési szokások, a betegségek aktív szakaszában éppen ezért kerülendő a kávézás, az ugyanis fokozhatja a hasmenést. A HáziPatika.com cikke szerint nyugalmi fázisban is érdemes kitapasztalni, milyen hatással van gyomrunkra és emésztésünkre a kávé: van, akinek elég tej nélkül fogyasztania azt, míg másoknál minden formában panaszokat okoz.

Reflux

Ha étkezéseket követően sokszor égő, szúró érzést tapasztal a gyomorszáj környékén, akkor fennáll az esélye, hogy refluxban, korunk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegségében szenved.

Ennél a kórállapotnál a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, és irritálja azt.

Reflux esetén tehát különösen oda kell figyelnie az étrendre: a kávé például fokozza a savtermelést, nem mellesleg a koffein ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, ezzel megkönnyítve a gyomortartalom visszaáramlását. Ha mindennek ellenére mégsem tud lemondani a kávéról, a koffeinmentes változat jelenti a legjobb alternatívát.

Zöld hályog

Nem is gondolnánk, de a kávé a látásunkra is hatással lehet. 2012-ben a Harvard Egyetem kutatói kapcsolatot fedeztek fel a rendszeres kávéfogyasztás és a zöld hályog, vagyis a glaukóma között.

Azoknál, akik legalább napi 3 kávét ittak, 66 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a glaukóma egyik legsúlyosabb fajtája, az úgynevezett exfoliatív zöld hályog.

via GIPHY

Ennél a típusánál egy kóros fehérje termelődése vezet a látóideg megbetegedéséhez, ezáltal látásromláshoz, legrosszabb esetben vaksághoz. Mivel az exfoliatív zöld hályognál fontos szerepet játszik a genetikai hajlam, ezért azoknak, akiknek családjában előfordult már glaukóma, megelőzésképpen ajánlott csökkenteni kávéadagjukat.

Szív- és érrendszeri betegségek

Bár a koffein megemeli a vérnyomást és a pulzust, nem feltétlen van rossz hatással a szív- és érrendszer állapotára. Ugyanakkor ha valakinek magas a koleszterinszintje, óvakodnia kell a kávétól, a benne található cafestol nevű vegyület ugyanis fokozza az úgynevezett rossz, LDL-koleszterin mennyiségét.

A túl magas koleszterinszint pedig az ér- és szívbetegségek előszobája.

Ha pedig már kialakult betegségünk van, esetleg agyvérzésen is átestünk, érdemes kezelőorvosunkkal megvitatnunk kávéfogyasztási szokásainkat.

Epilepszia

Az orvosok szerint a túlzott kávéfogyasztás fokozhatja az epilepsziás rohamok kitörését azáltal, hogy a koffein stimulálja a központi idegrendszert, kihatva ezzel az agyi tevékenységre.

A kávézás már csak azért sem ajánlott az epilepsziában szenvedő betegeknek, mert a koffein gátolja a leggyakrabban alkalmazott, topiramate tartalmú görcsmegelőző gyógyszerek felszívódását.

Pánikbetegség

Hasonlóan az epilepsziához, pánikbetegeknek, illetve intenzív szorongással küzdőknek is érdemes felhagyniuk a rendszeres kávézással, vagy legalábbis koffeinmentes feketére váltaniuk. A koffein agyi stimuláló hatása ugyanis növelheti a pánikrohamok gyakoriságát.