Rákapcsolt az albérletpiac, a lakbérek ára szerte az országban ugrásszerű emelkedésnek indult. A dráguláshoz hozzájárult az orosz-ukrán konfliktus, és a hazánkba áramló menekültek.

Idén februárban országos szinten 2 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, mint januárban, a fővárosban pedig 1,5 százalékos növekedés következett be még az orosz-ukrán konfliktus kitörése előtt. Tavaly februárhoz képest országosan 16,1 százalékkal, Budapesten 16,5 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, hogy a hosszú távú adatok szerint a 2015-ös átlaghoz képest 49,2 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek az előző hónapban.

Az országon belül jelentős eltérések vannak a 2015-ös szintekhez képest. Míg a fővárosban közel 41 százalékkal nőttek a bérleti díjak, Pest megyében, a közép-dunántúli és észak-magyarországi megyéket 70 százalék feletti bérletidíj-emelkedés jellemezte. Bár a drágulás ellenére a fővárosi átlagos bérleti díjak még elmaradnak a koronavírus-járvány előtti szinttől, ez már nem sokáig marad így

– hívta fel a figyelmet Balogh. Hozzátette: a szomszédunkban zajló háború február 24-ei kitörését követően márciusban további élénkülés következett be a magyar albérletpiacon. Ebben pedig szerepet játszott az Ukrajnából ide menekülők kereslete.

Az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 50 százalékkal nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az egy hónappal korábbihoz képest. Békés megyében 30 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos volt a növekedés

– mondta a szakértő.

A kereslet emelkedésének hatására Budapesten és Nyíregyházán például 10-10 ezer forinttal 160 ezer és 110 ezer forintra nőttek a bérleti díjak.

via GIPHY

Csökkenő kínálat

A jelentős keresletnövekedéssel párhuzamosan csökkent a kínálat, a háború kitörése óta 1500 kiadó lakással van kevesebb a piacon. A bérlők ugyanakkor így is több mint 12 ezer albérletből tudnak válogatni országszerte.

Az ingatlan portál adatai szerint Budapesten továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész, ott március közepén átlagosan havi 285 ezer forintért kínáltak lakásokat. Ezt követi a budai I. és II. kerület 230 ezer és 210 ezer forintos összeggel. A legnagyobb albérletkínálattal rendelkező városrészekben, a XI., XIII. és XIV. kerületben 140-180 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

A megyeszékhelyeken átlagosan 115 ezer forint volt a bérleti díj a harmadik hónap közepén, szemben az egy évvel korábbi 100 ezer forinttal.