Egykor mór erődváros volt, ma Spanyolország egyik turistalátványossága a Setenil de las Bodegas nevű község, amely sziklák alá épült.

A Cádiz tartományban található város területét a Málaga-beli Cueva de la Pileta nevű barlang festményei szerint már 25 ezer évvel ezelőtt ember járta. Folyamatosan lakottá a 12. században vált a környék, ekkor emelkedhetett a település fölé a Nazari kastély.

Előbb az arab, majd a mór világ szokásai és túlélési praktikái formálták a község különleges megjelenését. Ezekben a kultúrákban elterjedt volt a sziklák, kőfalak funkcionális használata.

A kőfalak amellett, hogy védelmet nyújtottak, a nagy melegtől is óvták a lakókat.

A muzulmán népet egészen 1488-ig megvédte Setenil de las Bodegas nagyszerű fekvése. Neve a 'septem nihil' latin kifejezésből eredhet, amely azt jelenti: 'hétszer nem'. Ez hét keresztes támadásra utalhat a rekonkviszta háborúk idején, amelynek végén, nyolcadik alkalommal a keresztény erők végül bevették a várost.

A hatalmas sziklák nemcsak védelmi, hanem borászati szempontból is kiváló körülményeket biztosítottak. A kőbe vájt borospincék klasszul őrizték a nedűt, innen ered a város nevének második része, a pincéket jelölő „de las Bodegas".

A borgazdálkodás egészen az 1860-as évekig virágzott a településen, mígnem megjelent a pusztító gyökérzeti tetű, a filoxéra. Setenil ezt követően olívaolaj, mandula és hústermékek előállítására állt át. Az itt érlelt sonka a mai napig világhírű.

Akárcsak a város szilárd külleme és ebből adódó egyedi építészeti stílusa, ami miatt turisták ezrei látogatnak el ide minden évben. A sokszor szűk, természetes „fedést” kapó utcák hihetetlen, egészen egyedi hangulatot kölcsönöznek Setenil de las Bodegas-nak, amely Malagától és Sevillától is mindössze másfél órára található.

A város az ibériai félsziget legdélebbi pontjához, Gibraltárhoz is aránylag közel helyezkedik el, ebből a közelségből adódott a történelem során a mór erődvárosi múlt.

(Földjáró)