Még ez év második felében elindulhat annak a férfi fogamzásgátló tablettának a klinikai tesztelése, amelyet a Minnesotai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A készítmény egereken 99 százalékos hatékonyságot mutatott.

A tudósok olyan lehetőség után kutattak, amely nem hormonális úton teszi lehetővé a fogamzásgátlást férfiak számára. 

Végül hosszas keresgélés után találtak egy vegyületet,

amely képes blokkolni a sejtjeinkben az A-vitamin egy formájához való kötődésért felelős fehérjét.

Mint ismert, az emlősök termékenységéhez nélkülözhetetlen az A-vitamin, különösen egy bizonyos formája. Éppen ezért az A-vitamin-hiányos étrend például összefüggésbe hozható a meddőséggel.

Az eddig végzett kísérleteik hatásosnak bizonyultak, az Amerikai Kémiai Társaság szerdán bemutatott új adatai szerint a gyógyszerrel négy héten át adagolt hím egereknél a spermiumok száma folyamatosan csökkent, majd a rágcsálók sterilizálódtak.

via GIPHY

A vegyület a becslések szerint 99 százalékban hatékony volt a terhesség megelőzésében, észrevehető mellékhatások nélkül.

Azt is megállapították, hogy négy-hat héttel azután, hogy abbahagyták a gyógyszer adagolását, az egerek újra nemzőképessé váltak.

Ugyan léteznek más, a klinikai kísérletek végéhez közelítő férfi fogamzásgátló kezelések, ám legtöbbjük a tesztoszteron-szintet csökkenti. Ez pedig olyan nemkívánatos mellékhatásokkal járhat, mint a magasabb koleszterinszint vagy az alacsony libidó. Éppen ezért Abdullah Al Noman, a Minnesotai Egyetem kutatócsoportjának vezetője reméli, hogy az ő fejlesztésük vonzóbbá teheti majd a fogamzásgátlást a férfiak számára.

Az embereken végzett, korai stádiumú klinikai vizsgálatok az év második felében indulhatnak.

(Femcafe)