Ötven év alatt minden olyan férfit behívnának harcolni, aki még kapott sorkatonai kiképzést. A parlamentnek kétharmados többséggel kell döntést hoznia.

Ha hazánkba is átterjedne a háború, először megelőző védelmi helyzetet kellene hirdetnie az Országháznak kétharmados többséggel. Ezt követően hívnának be minden olyan 50 év alatti férfit, aki korábban kapott kiképzést - írja a Blikk cikke nyomán a hvg.hu. A lap egy már nyugdíjba vonult ezredes segítségével ismertette, hogy miként zajlana a mozgósítás háborús helyzetben.

Elsőként az önkéntes tartalékosoknak küldenének behívót, majd megkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok. Ezután következnének azok, akik már voltak katonák.

Aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Ugyanakkor rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat 18 és 50 év között alkotmányos kötelezettség.

Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat. Ugyanebben az évben bevezették a honvédelmi kötelezettség fogalmát.