Létezik egy sziget a Perzsa-öbölben, ahol a partokat vérvörös színű víz mossa. A jelenség oka azonban nem isteni csoda, hanem egy tudományosan magyarázható kémiai folyamat.

A Hormuz-sziget mindössze 42 négyzetkilométeren terül el. Bár manapság nem sokat hallunk a térségről, fővárosa egykor fontos stratégiai pont, kereskedelmi kikötő volt.

A szigeten két értékes ásvány található: míg egyrészről a terület különleges rétegződésekben fellelhető sógleccserekkel tagolt, más részről rengeteg vas-oxid található itt, amelyet sokféleképpen hasznosítanak. A kozmetikaiparban és az üveggyártás során, valamint kerámiák készítése kapcsán és természetes színezőanyag mivolta miatt is értékesnek számít.

Utóbbi tulajdonsága a magyarázat a vörösre színeződött tengervízre is.

A vas-oxid tartalmú vörös jáspishematit a lehető legtermészetesebb módon színezi be a sós víztömeget, aminek következtében néhol rózsaszínes, néhol rubinvörös árnyalatokban mossák a hullámok a partokat - írja a Földjáró.

A vulkanikus eredetű szikláknak egyébként gasztronómiai eredete is van a szigeten: por formájában különleges, a cékláéhoz hasonlító földes ízt kölcsönöz a curryknek, különböző egytálételeknek, valamint a helyben gyártott lepénykenyérnek, a tomshinak.

A sókupolák közül A só istennője elnevezésű képződmény a leghíresebb, de itt találhatjuk a Szivárvány-völgyet is, ahol a réteglemezeknek, ásványoknak köszönhetően a szivárvány sávjaihoz hasonló káprázatos látvány tárul elénk.