Legyen az ok az idő hiánya vagy magányban folytatott stresszevés, egy új kutatás szerint az emberek 18 százaléka étkezik a vécén ülve, míg minden ötödik személy a kádban fogyaszt el néhány falatot.

Az adatokra a Study Finds világított rá, miközben a OnePoll kétezer brit állampolgárt kérdezett a legfurcsább helyekről, ahol egymagukban nasizni szeretnek.

A kutatók egyrészt az evést, mint önnyugtató cselekvést vizsgálták, másrészt arra keresték a választ, hogy ehhez sokan miért a fürdőszobát választják.

A stresszevés kifejezés sokak számára ismerős lehet. Vagy azért, mert magunk is csináljuk, vagy mert már olvastunk róla. Egyesek a haragjukat vezetik le vele, mások édességbe fojtják a bánatukat és abban lelnek megkönnyebbülésre. Ebben pedig semmi meglepő nincs, hiszen bizonyos ételek olyan kémiai anyagokat szabadítanak fel az agyban, amelyek pillanatnyi örömérzetet adnak. Így pedig a finomságok bizonyítottan enyhítik a rohanó mindennapokkal járó stresszt és fájdalmat.

Hogy a zugevésre sokan miért a fürdőszobát választják, a tudósok arra is egyszerű magyarázatot találtak: 

a legtöbben ugyanis oda vonulunk el, ha egyedül szeretnénk lenni, relaxációra vágyunk vagy egyszerűen csak ki akarjuk dühöngeni magunkat. 

Pláne, ha többen élünk egy fedél alatt: a vécé és a fürdőszoba nyújtja az egyetlen biztos menedéket, azt a helyet, ahova „még a király is egyedül jár". Gondoljunk csak a gyertyafényes fürdőkre, azokra a pillanatokra, amikor a tükörképünknek mondjuk meg a frankót, vagy csak elmélkedünk az élet nagy dolgain a vécédeszkán ülve. Ezek után pedig közel sem meglepő, hogy egyesek némi nassolni valót is becsempésznek a béke szigetére.

via GIPHY

Ezen kívül akadnak olyanok is, akik egyszerűen állandó rohanásban vannak, és összekötik a kellemeset a hasznossal. Míg ürítenek, elfogyasztják a reggelijüket, és voilá, indulhatnak is a munkába.

Ez azonban kétségkívül egészségtelen és nem higiénikus megoldás.

Ha azon kapjuk magunkat, hogy éppen a fürdőszobába tartunk, hogy elvonuljunk és az érzéseinkről, terveinkről mélázzunk, tegyük ezt étel nélkül. A nasi ugyanis elvonhatja a figyelmünket arról, amiért valójában a mellékhelyiségbe indultunk. Ha pedig egyszerűen csak idő szűkében vagyunk, találjunk egy higiénikusabb helyet arra, hogy bekapjunk pár gyors falatot. Például a piros lámpánál, a dugóban ülve.

Így kerülje el a fürdőben nassolást

  • Lassítson!
  • Tanuljon meg nemet mondani azokra a dolgokra, amelyek miatt szükségtelenül túlvállalja magát.
  • Beszéljen az érzéseiről ahelyett, hogy fürdőszobai zugevéssel próbálja elnyomni azokat.
  • Kérjen énidőt és szabad teret, ha szüksége van rá.

(Psychology Today)