Hetek óta tömeges teszteléssel és egyes lakóövezetek ideiglenes lezárásával igyekeznek megakadályozni a koronavírusos esetszámok robbanásszerű növekedését Sanghajban. Ezek a törekvések eddig nem vezettek eredményre, így most két szakaszban teljesen lezárják a több, mint 26 millió fős várost.

A város lezárásának hírét hétfőn jelentették be, mire az emberek pánikszerűen rohamozták meg a boltokat, bevásárlóközpontokat, és elkezdték felvásárolni a készleteket.

A település keleti felét már blokád alá is vették négy teljes napra, a nyugati felére pénteken kerül sor.

Sanghaj az ázsiai ország egyik legfontosabb gazdasági központja, így hatalmas szerepe van a globális ellátásokban, amely az intézkedés következtében megrekedhet.

A zárlat várhatóan nemcsak a kínai, hanem a globális ellátási láncokra is hatással lesz

  nyilatkozta a Reutersnek Maximilian Butek sanghaji német gazdasági képviselő.

A szigorú járványügyi intézkedésre a hivatalos tájékoztatás szerint azért került sor, hogy hatékonyabban tudják kiszűrni az új fertőzötteket. Csak vasárnap 3 ezer 450 tünetmentes koronavírusos esetet jelentettek Sanghajban, ami az összes új fertőzés közel 70 százalékát teszi ki Kínában – írja a BBC cikke nyomán a 444.hu.

Nem Sanghaj az egyetlen kínai nagyváros, amit lezárnak: korábban hasonló sorsra jutott a 9 milliós Csilin városa is. Peking szigorú zéró-COVID stratégiát követ, ezért a jövőben az esetszámok növekedése esetén további szigorítások és hasonló intézkedések várhatók ott és több nagyvárosban is.